Onrust onder advocaten: veel kleinere kantoren werven advocaten via marktplaatsen op internet, maar de Orde van Advocaten dreigde die sites volledig te bannen. Nu blijkt dat de deur toch op een kier staat.

Dat meldt het Financieele Dagblad (€). De Orde van Advocaten kondigde in januari aan dat advocaten moeten stoppen met het werven van klanten via de marktplaatsen.

Volgens de regels is het niet toegestaan voor een advocaat om een provisie te betalen aan iemand die een klant aanlevert. De achterliggende gedachte is dat advocaten alleen het belang van hun cliënt moeten dienen. Een provisie aan een tussenpersoon mag daarom niet, omdat dat volgens de Orde van Advocaten de onafhankelijkheid van de advocaat op het spel zet.

De wervingssites waarvan veel advocaten gebruik maken, zijn daarom ook verboden.

Sommige modellen mogen wel

Wie gebruik maakt van dergelijke sites, moet die aan de deken voorleggen. Maar nu heeft de deken in Noord-Nederland bepaald dat een dergelijke site wel door de beugel kan. Het gaat om wervingssites van Het Juridisch Netwerk Nederland, zoals Letselschadesupport.nl of Scheidingsinformatie.nl. Deze sites vragen een maandelijks tarief voor een vermelding, en dus geen betaling per aangeleverde klant.

De dekens hebben nu afgesproken dat drie modellen van de wervingssites wel worden toegestaan. Het gaat om websites die geen vergoeding vragen, of een vast bedrag voor een bepaalde periode. Sites die een bedrag vragen per aangevraagde offerte, per aangenomen zaak of een percentage van het honorarium van de advocaat blijven verboden.

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl