Trek je niks aan van alle spookverhalen: switchen tussen een iPhone en een Android-telefoon is helemaal niet ingewikkeld.

Ik kan het weten. Ik schrijf al vijf jaar over technologie en ben in die tijd zeker twaalf keer van telefoon gewisseld. En ik kan er altijd prima mee uit de voeten, of ik nu een iPhone gebruik of een Android-toestel.

Ik raak nooit contactgegevens kwijt en mijn agenda kan ik ook zonder problemen overzetten. Ik behoud zelfs mijn notities.

Zo doe ik dat:


De oplossing voor je problemen is Google — niet Android, maar Google.

Foto: Google

Als je een heel fanatieke gebruiker bent van diensten van Apple, zoals Mail, Contacts, Calendar en Maps, dan kan het moeilijk zijn om over te stappen naar Android.

Maar zelfs als je niet van plan bent te switchen naar Android, is er een goede reden om te stoppen met het gebruik van diensten van Apple: ze verplichten je namelijk om Apple-apparaten te gebruiken.

Je kunt de Apple-diensten blijven gebruiken, maar met de juiste Google-toepassingen maak je een eind aan de verplichting om de hardware van Apple te gebruiken.

Neem bijvoorbeeld Google Contacts. Als je een Gmail-account hebt, kun je ook gebruikmaken van Google Contacts. Door simpelweg een back-up te maken van je iPhone-contacten in Google zijn al die waardevolle gegevens beschikbaar op elk gewenst apparaat. Je kunt zelfs via internet de contactgegevens aanpassen.

Bovendien dient het als tweede back-up voor het geval er iets misgaat met de back-upbestanden op je telefoon zelf.


Door Google als primair ecosysteem te gebruiken kan ik mijn digitale leven overal mee naartoe nemen.

Foto: Ben Gilbert / Business Insider

Ik gebruik Google Chrome op mijn computer (een MacBook Air) en op mijn telefoon (een Google Pixel). Door in te loggen op mijn Google-account heb ik op elk apparaat volledige toegang tot mijn bookmarks, opgeslagen wachtwoorden en alle andere voordelen van moderne webbrowsers.

Ik gebruik Google Keep als belangrijkste app voor aantekeningen. Als ik aantekeningen toevoeg op mijn telefoon, verschijnen ze direct op de webversie van Google Keep. De aantekeningen kan ik zien op elk apparaat dat ik gebruik, net als mijn contacten (Google Contacts), mijn foto's (Google Photos) en mijn e-mail (Gmail).

Het maakt niet uit of ik een iPhone X gebruik, een iPad Mini, een Samsung Galaxy S9 of wat voor apparaat dan ook. Ik hoef niet langer rekening te houden met problemen bij het switchen van apparaat, want die zijn er simpelweg niet meer. Ik stop mijn simkaart in een nieuwe telefoon, log in met Google en ben helemaal klaar om aan de slag te gaan.

Als ik iCloud, Maps, Contacts en andere Apple-diensten zou gebruiken, zou het veel moeilijker zijn om van telefoon te veranderen. Het zou dan veel makkelijker zijn om gewoon een andere iPhone te nemen, zelfs als ik geen zin zou hebben om duizend euro te besteden aan een telefoon zonder koptelefoonaansluiting. Het is juist dat gebrek aan flexibiliteit van Apple dat mijn afkeer oproept.


Ik gebruik tegenwoordig vooral Android-telefoons, maar eerder ook jarenlang iPhones. Ik neem gewoon de beste telefoon, onafhankelijk van het besturingssysteem of fabrikant.

Foto: Darren Weaver

Apple maakt prachtige telefoons. Ik heb de iPhone 3G, de iPhone 4, de iPhone 5 en de iPhone 6 gehad en ik was er dol op. Ook heb ik kort de iPhone 7 gebruikt als mijn belangrijkste telefoon, maar die vond ik heel wat minder.

Google maakt ook heel mooie telefoons. Ik heb meerdere Google Nexus-telefoons gehad en met veel plezier gebruikt en de Google Pixel die ik nu gebruik is nagenoeg perfect.

Ik schrijf dit verhaal op een MacBook Air, volgens mij de allerbeste laptop die er is. Ik ben dol op de hardware van Apple. Maar ik hou ook van mijn TCL-televisie, mijn Sonos-speakers en mijn Xbox One. Het maakt mij uiteindelijk geen bal uit wie een product maakt, zolang het maar goed is.

Maar de diensten van Google zijn wel beter dan die van Apple. Als je niet per se een groot Apple-fan bent, maar gewoon op zoek bent naar een makkelijke manier om je digitale leven te managen, levert Google een beter product.


Toegegeven, er is wel één probleempje: de App Store.

Foto: Nintendo

Ik heb heel wat apps die aan mijn Apple ID gekoppeld zijn en het alleen doen op iOS-apparaten. Ik heb in de loop der jaren betaald voor de weer-app Dark Sky (stom, stom, stom) en een hele rits games. Mijn "Super Mario Run" is gekoppeld aan iOS. Ook heb ik een hele serie apps die aan mijn Google-login zijn gekoppeld. Die doen het alleen op Android-apparaten.

Er is geen oplossing voor dit probleem, aangezien iOS en Android simpelweg verschillende platforms zijn. Het enige opbeurende dat ik hierbij kan zeggen is dat de meeste apps die we gebruiken gratis zijn. Apps van sociale media en ook veel nieuws- en weerapps zijn op beide platforms gratis beschikbaar.

Als je op een van beide platforms veel betaalde apps hebt, is het beter op dat platform te blijven. Persoonlijk mis ik nauwelijks iets als ik van platform naar platform hop.

LEES OOK: 8 redenen waarom je beter een iPhone 8 kunt kopen dan een iPhone X