Geloof het of niet, rijk(er) worden vergt helemaal geen bijzondere inspanning.

De Amerikaanse financiële expert David Bach, auteur van de beststeller “The Automatic Millionaire”, stelt dat er één simpele stap is die je moet zetten: automatiseer je inkomsten en uitgaven.

De belangrijkste regel daarbij is: betaal jezelf als eerste. In zijn boek zegt Bach dat veel mensen dat niet doen, maar als volgt te werk gaan: “Ze betalen de huur, ze betalen hun telefoonrekening, ze dragen belasting af, enzovoorts.” En als alle rekeningen betaald zijn en de dagelijkse uitgaven zijn gedaan, dan kijken ze of er geld over is om de sparen.

Draai dat om, adviseert Bach. Ofwel: schrijf maandelijks van je loon automatisch bedragen weg naar een spaarrekening of een beleggingsrekening, waar je verder niet aan komt. Dat is veruit de beste strategie om vermogen op te bouwen. “Als je geld apart zet voordat je eraan kan komen, dan leg je de basis voor rijkdom”, stelt de vermogensexpert die op z’n 30ste miljonair werd tegenover Business Insider.

Het goede nieuws: om dit proces in gang te zetten hoef je maar 10 minuten achter de computer te gaan zitten, in te loggen bij de bank en een aantal automatische opdrachten in te stellen.

De suggestie van Bach sluit naadloos aan bij een oproep van het Nederlandse budgetinstituut Nibud, dat eerder deze week 6 suggesties deed aan Nederlanders om actiever aan de slag te gaan met spaarstrategieën.

Wat levert automatisch sparen op?

Door automatisch geld weg te zetten en te laten renderen maak je gebruik van het rente-op-rente-effect. In onderstaande tabel kun je zien hoe dat werkt, uitgaande van een maandbedrag en verschillende rentes – en een spaar- of beleggingstermijn van 25 jaar.

Lees ook op Business Insider

De spaarrente is momenteel erg laag. Om anderhalf procent rente te krijgen moet je spaargeld pakweg 6 jaar vastzetten. Maar het zou best kunnen dat de spaarrentes de komende jaren oplopen naar pakweg 3,5 procent. In het laatste geval heb je bij een inleg van 200 euro per maand na 25 jaar bijna een ton.

De vermogensbelasting in box 3 is hier even buiten beschouwing gelaten, maar bij vermogen tot 100 duizend euro gaat het om een effectieve belasting van 0,87 procent per jaar, waarbij de eerste 25 duizend euro is vrijgesteld. In de tabel is te zien dat een rendementsverschil van 1 procentpunt ongeveer 10 duizend euro scheelt.

Ga je beleggen dan mag je een wat hoger rendement rekenen, van bijvoorbeeld gemiddeld 5 procent per jaar – als je geen al te riskante dingen doet. Je houdt dan bij een maandelijks inleg van 250 euro na 25 jaar ongeveer anderhalve ton over.

Bovenstaande voorbeelden laten zien dat je met automatisch sparen en beleggen niet zo maar miljonair wordt – maar als wie anderhalve ton op de bank heeft staan, mag zichzelf best een beetje rijk noemen.

LEES OOK 11 verrassende dingen die je uiterlijk over je verraden