De twaalf jongens van het Thaise voetbalteam dat in een grot vastzit, zijn inmiddels gered. Naar verluidt verkeren de tieners in ‘uitstekende’ gezondheid.

De jongens moesten vier kilometer afleggen naar de uitgang van een grot, een traject dat maar liefst één kilometer onder water gaat. Voor dat onderwatergedeelte werden de jongens begeleid door grotduikers en droegen ze zogeheten ‘full face’ zuurstofmaskers.

Naar verluidt kunnen sommige jongens niet zwemmen. Niet onlogisch: zwemlessen zijn in Thailand niet zo vanzelfsprekend als in Nederland. Evenmin onlogisch is dat in Thailand doodsoorzaak nummer één bij kinderen jonger dan 15 jaar verdrinking is. De jongens kregen de afgelopen dagen dan ook zwemlessen voor ze aan hun redding konden beginnen.

Zelfs ervaren grotduikers zeggen dat het moeilijk duiken is in het grottencomplex Tham Luang. De jongens hebben bovendien niet alleen geen enkele duikervaring, de afgelopen twee weken hadden ze voedsel noch medicijnen en bevonden ze zich in een kleine ruimte met weinig zuurstof.

Vrijdag nog waarschuwden de autoriteiten dat het zuurstofpercentage in de grot van 21 naar 15 procent was gedaald, wat de reddingswerkzaamheden verder compliceerde. De commandant van een Thaise elite-eenheid verklaarde tegenover de pers dat er niet veel tijd meer is om het voetbalteam te redden.

Hoe ze eruit kwamen

De redding van de jongens ging in drietallen. Telkens begeleiden twee duikers een jongen: de ene duiker zwom ernaast, de ander erachter. En dat langs een 4,8 kilometer lang touw. In totaal waren bij de eerste reddingsactie 13 buitenlandse grotduikers en 5 Thaise marine-duikers betrokken, aldus Reuters.

De jongens en de duikers moesten op sommige plekken door ondergelopen stukken tijgeren die slechts 60 centimeter breed waren. Een bepaalde plek was zelfs zo smal dat de jongens er zonder tank op de rug doorheen moesten.

thai soccer team cave rescue

Foto: Shayanne Gal/Business Insider

De groep kwam veel eerder dan verwacht uit de grot tevoorschijn. Geschat werd dat ze ongeveer zes uur voor elk stuk van het traject nodig zouden hebben. Volgens Narongsak Osottanakorn, gouverneur van Chiang Rai en hoofd van de reddingsmissie, ging alles vandaag echter 'heel soepel'.

Een race tegen de regen

De jongens kwamen in de grot vast te zitten toen ze overvallen werden door hevige regenval die hen de weg terug versperde. De afgelopen dagen hebben reddingswerkers zo veel mogelijk water uit de grot gepompt om de redding te vergemakkelijken. Volgens functionarissen is haast geboden omdat de regentijd begint en de grotten nog verder onderlopen.

Volgens Osottanakorn had het team de afgelopen dagen geoefend en had het een grote hoeveelheid water uit de grot gepompt.

De reddingsactie wordt wereldwijd gevolgd, wat een grote hoeveelheid ideeën en suggesties oplevert. Ook van Tesla-baas Elon Musk.

Musk opperde om een tunnel van buizen te bouwen, zodat duiken helemaal niet nodig is. Ook suggereerde hij het gebruik van kleine duikbootjes die "zo licht zijn dat twee duikers ze kunnen dragen, en klein genoeg om door nauwe kloven te kunnen".

Bij de redding van de jongens is geen gebruik gemaakt van Musks ideeën.

Het lijkt erop dat Musk wel naar Thailand is afgereisd om de ontwikkelingen van nabij te volgen, zo blijkt uit zijn tweets.

LEES OOK: 22 opmerkelijke momenten uit het leven van Ed Sheeran