Premium content ophalen
  • Hoewel hypotheekrentes nog altijd erg laag zijn, maakt de keuze voor verschillende looptijden én de verhouding van de hypotheek tot de woningwaarde nog altijd flink uit.
  • Verschillen in de maandlasten kunnen ook honderden euro’s bedragen, afhankelijk van of je een hypotheek hebt waarbij je tijdens de looptijd aflost, of juist een aflossingsvrije hypotheek.
  • Business Insider laat zien wat het verschil is in maandlasten bij verschillende opties, met hypotheekrentes van 10 jaar tot 30 jaar vast.

Huizenprijzen stijgen dit jaar hard en die trend zet ook volgend jaar nog door, zo verwachten economen van De Nederlandsche Bank (DNB). Intussen zijn er wel tekenen dat de hypotheekrente iets kan gaan stijgen, vanaf de huidige extreem lage niveaus.

Voor kopers op de krappe huizenmarkt kan de inbreng van eigen geld net het verschil maken bij biedingen, maar de rol van eigen geld is ook om een andere reden van belang.

Hoewel de hypotheekrentes over het algemeen nog vrij laag zijn, maakt wel uit of de hypotheek even hoog is als de waarde van de woning (tophypotheek) of dat de woningwaarde fors hoger ligt dan de hypotheek. Geldverstrekkers rekenen namelijk risico-opslagen als de hypotheek relatief hoog is ten opzichte van de woningwaarde.

Premium content ophalen