De meditatie- en ontspannings-app Calm is volgens de Amerikaanse zender CNBC  zo’n 250 miljoen dollar waard, omgerekend ruim 200 miljoen euro.

Insight Venture Partners kondigde maandag een investering aan van omgerekend meer dan 20 miljoen euro, waardoor de start-up uit San Francisco nu gewaardeerd wordt op een gigantisch bedrag.

De waarde van Calm ligt zodoende akelig dicht bij die van zijn grootste concurrent: Headspace. Deze app werd in januari 2018 ook gewaardeerd op ruim 200 miljoen euro.

In 2017 riep Apple Calm uit tot iPhone-app van het jaar. Het programma helpt gebruikers beter te slapen, meer zelfvertrouwen te krijgen en stress en angsten te verminderen, allemaal met behulp van meditatie, rustgevende muziek en verhaaltjes voor het slapengaan.

Van belang is om te beseffen dat het downloaden gratis is, maar na een proefperiode kost een abonnement 60 dollar per jaar. Wat kun je vervolgens verwachten?

"Een studie van Harvard uit 2011 laat zien dat deelname aan een mindfulness meditatie-programma voor meetbare veranderingen in de hersenen zorgt. Vooral in de gebieden die verband houden met je geheugen, zelfbewustzijn, empathie en stress", zegt de zachte stem van een vrouw in de eerste aanbevolen sessie van Calm.

Business Insider nam de proef op de som.


Start je meditatiereis door Calm te downloaden in de App Store of Google Play.

Foto: Screenshot

De app is beschikbaar voor zowel iOS al Android-telefoons en heeft zelfs een Apple Watch-versie.


Je ziet direct dat de app overwegend positieve recensies heeft. Daardoor belandde de app op de eerste plaats wat betreft meditatie-apps in zowel de Play Store als de App Store.

Foto: Screenshot

Als je de app voor de eerste keer opent, vraagt de app welke doelen je wilt bereiken door middel van meditatie. Want: "Calm verandert je leven."

Foto: Screenshot

Geen nood, je kunt meerdere zaken kiezen.


Vervolgens moet je een login aanmaken of je Facebook-account koppelen.

Foto: Screenshot

Facebook beleeft een paar zware weken door het Cambridge Analytica-schandaal rond het gebruik van gegevens van Facebook-leden. Ik koos er dus voor om via e-mail een account aan te maken.


Na het inloggen krijg je de herinnering dat, hoewel Calm gratis is te downloaden, je na een proefperiode van zeven dagen gewoon moet betalen. Het abonnement kost 60 dollar per jaar.

Foto: Screenshot

Om de gratis proefversie te ontgrendelen moeten iPhone-gebruikers zich eerst aanmelden voor de volledige, betaalde service. De eerste zeven dagen worden niet in rekening gebracht.

Foto: Screenshot

Wil je dus niet dat de 60 dollar in rekening wordt gebracht, dan zul je je handmatig moeten afmelden via je iCloud-account. Doe je dit niet, dan worden er automatisch kosten in rekening gebracht wanneer de proefperiode is afgelopen.


De app vraagt je om pushmeldingen toe te staan, zodat Calm je kan herinneren om te mediteren.

Foto: Screenshot

De startpagina! Voor beginners zoals ik biedt de app een handige uitleg. Ik begon met het personaliseren van de achtergrond van mijn startpagina.

Foto: Screenshot

Je kunt de achtergrond wijzigen door op het pictogram in de linkerbovenhoek van het startscherm te tikken (zoals hierboven). Of door simpelweg naar links en rechts over de afbeelding te vegen.


Je kunt uit diverse achtergronden kiezen. Ze zijn allemaal voorzien van unieke, rustgevende geluiden die je overigens ook kunt uitschakelen in dit scherm.

Foto: Screenshot

Ik blijf voorlopig even bij mijn standaard bergmeer.


Vervolgens ga ik het belangrijkste gedeelte van de app verkennen: het tabblad Meditate.

Foto: Screenshot

Met dit menu kun je bladeren door honderden rustgevende podcasts die je door verschillende soorten meditaties leiden, allemaal ingedeeld naar verschillende doelen die je hoopt te bereiken.

Foto: Screenshot

De tabbladen bovenaan de pagina geven de insteek van verschillende soorten meditatie aan. De sessies variëren in lengte van 2 tot 35 minuten.


De app tipt om te beginnen met een meditatie-serie genaamd '7 Days of Calm'.

Foto: Screenshot

Deze specifieke meditatieserie is bedoeld als inleiding tot mindfulness en de basis van het mediteren. Dus heb je het nog nooit geprobeerd - via een app of op een andere manier - dan is dit een goede plek om te beginnen.

De vrouwenstem vraagt je om diep adem te halen en je hoofd leeg te maken.


De meditatiespeler lijkt veel op Spotify.

Foto: Screenshot

Via deze knop kun je de achtergrondgeluiden harder of zachter zetten.

Foto: Screenshot

Met het hartje kun je meditatieseries bookmarken zodat je ze later makkelijk terug kunt vinden.

Foto: Screenshot

Als je de meditatie wil downloaden zodat je hem zonder wifi kunt gebruiken, klik je op deze knop linksboven.

Foto: Screenshot

Als je je telefoon vergrendelt blijft de meditatie doorspelen.

Foto: Screenshot

In het gedeelte 'beginners' vind je de 'Breath Bubble'. Een functie die je helpt bij het vertragen van je ademhaling.

Foto: Screenshot

Deze ademhalingsoefening bevat diverse animaties om je te helpen.

Foto: Screenshot

Na iedere meditatie word je beloond met een motiverende opmerking. Vervolgens krijg je de vraag om de sessie te beoordelen.

Foto: Screenshot

Vervolgens word je naar je persoonlijke profiel gebracht waar je je vooruitgang kunt volgen.

Foto: Screenshot

 


Vanuit het profielscherm kun je naar beneden scrollen voor je app-instellingen.

Foto: Screenshot

Een van de belangrijkste instellingen om van mediteren écht een gewoonte te maken is de 'reminder'. Met deze functie kun je een wekker zetten voor je volgende sessie.

Foto: Screenshot

Je weet nu hoe je meditatiesessies kunt openen en beluisteren. We gaan door naar het tabblad Masterclass.

Foto: Screenshot

De masterclasses zijn wat informeler dan de meditatie-0efeningen. Ze zijn bedoeld om je wat meer te leren over de vele obstakels en uitdagingen die je tegenkomt in een meer mindful leven.

Dit is meer een online les, of informatieve podcast, dan een meditatiesessie.


Hoewel de Masterclasses alleen een audio-opname bevatten, hebben ze allemaal een korte video-trailer.

Foto: Screenshot

De masterclasses variëren in lengte en onderwerp.

Foto: Screenshot

Net als meditaties vind je in de app honderden soorten kalmerende muziek.

Foto: Screenshot

Alle muziek is instrumenteel en duurt vaak een uur.


In tegenstelling tot de meditatie-oefeningen en Masterclasses kun je de muziekspeler minimaliseren zodat je de rest van de app kunt bekijken terwijl je muziek luistert.

Foto: Screenshot

Ten slotte is er een enorme verzameling korte verhalen voor het slapen gaan. Ze worden voorgelezen door vertellers met kalme en langzame stemmen.

Foto: Screenshot

De meeste 'Sleep Stories' zijn precies dat: slaapverhalen, in plaats van meditatie-oefeningen. De vertellers beschrijven natuurtaferelen, verre landen en grootse avonturen.

LEES OOK: Mark Rutte heeft vrijwel altijd dezelfde outfit aan – daar is wel een reden voor te bedenken