De jonge, Britse belegger Jay Smith is één van de meest gekopieerde handelaren op het netwerk van eToro. Onder de naam Jaynemesis deelt hij zijn portfolio en resultaten met ruim 88.000 andere beleggers. De bitcoin zit al weken in het slop, met een koers die nu op ongeveer 4000 dollar staat. Hoe gaat hij daarmee om?

“Ik ben tien jaar geleden, op 19-jarige leeftijd, begonnen met handelen. In 2009, vlak na de financiële crisis, ben ik me voornamelijk gaan focussen op technologieaandelen. Iets wat ik nog steeds grotendeels doe”, zegt Smith. “In 2013 kwam ik als e-sports-gamer in aanraking met bitcoin. Op 2 januari dat jaar kocht ik mijn eerste munten voor 25 dollar per stuk. Een groot deel van die bitcoins heb ik nog steeds.”

Momenteel bestaat circa 60 procent van Smith’s portfolio uit technologie-aandelen en 40 procent uit cryptovaluta. Driekwart van zijn circa 30 trades per week hebben betrekking op techaandelen en de rest op cryptovaluta.

Hacks en scams

Dat het veiligstellen van zijn munten niet altijd goed gaat, daar is hij eerlijk in. “In 2016 kocht ik op de Russische beurs BTC-E ethereum voor slechts 3 dollar per stuk. Die beurs werd uiteindelijk door de Amerikaanse autoriteiten gesloten op last van witwasserij van Mt. Gox-tegoeden. Vanaf dat moment kon ik niet meer bij mijn ethereum. Ik hoop nog steeds dat er voor klanten een terugbetalingsregeling komt.” BTC-E wil dit jaar een comeback maken.

“En afgelopen jaar nog was ik de dupe van een hack van de Italiaanse beurs Bitgrail. Ik had daar een grote hoeveelheid raiblocks gekocht (het huidige nano, red.). Ik heb mijn bedenkingen of het wel een echte hack was, maar als belegger sta je met lege handen.”

Ondanks deze ervaringen keert hij de cryptowereld niet de rug toe. “Ook in een bearmarkt is mijn strategie ‘hodl’, het vasthouden van mijn crypto-assets. Kleine kansen tussendoor probeer ik wel te pakken, want het tij kan in korte tijd weer keren en de koersen schieten dan omhoog. Uit eigen onderzoek blijkt dat bitcoin in zeer korte tijd, maximaal zes dagen, zijn winst maakt. In die korte rally’s wil je er als belegger bij zijn.”

Meer dan alleen crypto

Smith adviseert (beginnende) beleggers om zoveel mogelijk te diversifiëren, een mix te maken van aandelen, obligaties, edelmetalen, vastgoed en ook cryptovaluta. Stap je de cryptomarkt in, focus je dan op de top tien cryptomunten, zegt de ervaringsdeskundige.

Hoe gaat hij om met de huidige bearmarkt? Smith: “Voorzichtigheid is geboden. Ik doe alleen een aankoop zodra zich écht een kans voordoet. Qua technische analyse hou ik het simpel, een fundamentele analyse vind ik veelzeggender. Hoeveel gebruikers heeft een platform of applicatie? Welke bedrijven zijn partners? Dat geeft mij als belegger meer houvast op de lange termijn.”

De toekomst van cryptomunten

Voor de korte termijn is Smith voorzichtig, voor de lange termijn is hij zeer positief over de toekomst van cryptomunten. “Ik zie genoeg signalen dat de markt in kwartaal één van 2019 terugkomt. Ik denk dat bitcoin in 2020 een nieuw all-time high gaat neerzetten. Bitcoin, cryptovaluta en de onderliggende blockchaintechnologie zitten nog steeds in een zéér vroege fase van adoptie. Niemand weet wanneer er sprake gaat zijn van massale adoptie. Maar zodra de massa het ontdekt, dan wil je erbij zijn.”

Jay Smith is te vinden op het netwerk van eToro. Hier kun je koersbewegingen volgen en kan iedere belegger een netwerk opbouwen met andere beleggers, om altijd op de hoogte te zijn en zo tot het beste beleggingsresultaat te komen. Daarbij zijn portfolio, resultaten en bijvoorbeeld het aantal volgers volledig transparant.

Dit is het twaalfde artikel in onze reeks over sociaal handelen. Al ruim 10 miljoen beleggers delen hun inzichten en strategieën online. Wat gebeurt er in de cryptomarkt en hoe speel je daarop in? Je leest het in onze serie Het nieuwe handelen in crypto’s. Deze wordt mogelijk gemaakt door eToro.

Cryptovaluta zijn niet gereguleerd, prijzen van cryptovaluta kunnen sterk fluctueren en zijn daarom niet geschikt voor alle beleggers. De handel in cryptovaluta staat niet onder toezicht van enige regelgevende EU-instantie. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. De gepresenteerde handelsgeschiedenis is minder dan 5 jaar oud en is mogelijk niet voldoende als basis voor een investeringsbeslissing. Uw kapitaal is in gevaar.

Advertisement