Lichaamsbeweging, lagere temperaturen en slim snacken – tips om alert te blijven op het werk, zonder dat je een hartaanval krijgt van al die koffie.

Nog een bakkie? Koffie is hét middel om scherp en alert te blijven op het werk. Maar er zitten grote nadelen aan té vaak bijtanken bij de koffieautomaat. Je hartslag en je bloeddruk gaan omhoog, en je raakt sneller gestrest.

Ook kom je niet zo makkelijk in slaap – waardoor je je de volgende dag niet fit voelt, naar je mok grijpt, enzovoorts. Redenen genoeg dus om je cafeïne-inname wat terug te dringen. Maar hoe blijf je lekker fris zonder koffie?

Quartz geeft een paar tips.

Beweeg wat. Een paar keer opdrukken geeft evenveel energie als een kop koffie. Goed ontbijten en wat lichaamsbeweging voor en na het werk verbetert je humeur en concentratie.

Zet de verwarming minder hoog. Frisse lucht maakt in het lichaam een enzym aan dat de concentratie verhoogt.

Doe het licht aan of de luxaflex omhoog. Onderzoek toont aan dat mensen met ramen en daglicht in hun kantoor productiever zijn en beter slapen. Hoe meer licht, hoe beter, en mensen voelen zich beter bij led-licht dan onder een tl-buis. Gek genoeg heeft een half uur lang in blauw LED-licht zitten evenveel effect als 240 milligram cafeïne.

Zet lekkere muziek op. Een studie toonde dit jaar aan dat mensen vragen beter konden beantwoorden met een allegro van Vivaldi op de achtergrond. Maar vermijdt langzame muziek.

Snuif een lekkere geur. Een Japans bedrijf mengt al jaar en dag citroengeur door de airconditioning, met goede resultaten. Munt en kaneel verhogen de alertheid, terwijl de geur van rozemarijnolie de concentratie verhoogt. Maar geuren als lavendel hebben juist een ontspannend effect, dus kies de potpourri voor op je bureau zorgvuldig.

Snack verstandig. Yoghurt, walnoten, appels, pindakaas, druiven en sinaasappelsap stimuleren je hersenen.

Of ga gewoon even liggen. Even anderhalf uur de ogen sluiten verhoogt je werkprestaties. Zelfs even een half uurtje rustig zitten na de lunch verhoogt je alertheid. Sommige hippe bedrijven als Google hebben daarom al speciale slaapstoelen geïntroduceerd.