Wat is je favoriete zitplaats in het vliegtuig? Budgetmaatschappij easyJet peilde de voorkeuren van passagiers in Europa.

Wel of geen raamplaats? Dat is één van de belangrijkste vragen voor veel reizigers bij een vliegtrip. De Ierse prijsvechter easyJet vroeg 10 duizend reizigers uit negen Europese landen naar hun voorkeur.

Door de bank genomen heeft een stoel bij het raam het voorkeur: 59 procent van de ondervraagden geeft dat aan, tegen 38 procent die liever een gangplaats heeft.

Gangpad of bij het raam

Het onderzoek levert wel een aantal verschillen op. Noord-Europeanen lijken minder afkerig van een plek bij het gangpad.

Van de gepeilde Nederlanders wil 48 procent liever een gangplaats, voor Duitsers ligt dit percentage op 42 procent. Bij Fransen daalt dit percentage naar minder dan 35 procent en bij Portugezen naar minder dan 21 procent.

Verder blijkt onder vrouwen de voorkeur voor een raamplaats (62 procent) groter dan bij mannen (57 procent).

Hoewel dit niet expliciet genoemd wordt door easyJet lijkt lengte op twee vlakken (Noord- versus Zuid-Europa, man versus vrouw) een rol te spelen bij de voorkeur voor een raam- of gangplaats.

Rechterzijde vliegtuig populairder

Verder heeft  easyJet een aantal opvallende feitjes over plaatsvoorkeuren opgeduikeld.

- de rechterkant van het vliegtuig is populairder dan de linkerkant

- rijen 6 en 7 zijn het snelst uitverkocht

- de favoriete stoel van Europeanen is 7F

- de minst populaire stoel is 19C

Lees ook

Waarom hotels en autoverhuurders het moeilijk krijgen

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl