VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra is verbaasd over de uitspraak van minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) dat er de komende jaren niet heel veel meer geld naar Defensie kan.

“Een vreemde uitspraak”, zei Zijlstra zondag in het televisie-programma WNL op Zondag.

Timmermans zei zaterdag op een bijeenkomst van de PvdA dat het kabinet gezien de gematigde economische groei niet meer aan Defensie uit kan geven dan de 100 miljoen extra die er nu voor is uitgetrokken. Volgens hem kan er nog veel gewonnen worden door meer samen te werken met andere Europese landen.

Volgens Zijlstra is meer geld voor Defensie nodig en ziet ook het kabinet in dat er sprake is van een trendbreuk gezien de bedreigingen die op ons afkomen: “100 miljoen is een eerste stap.”

Sociale vlaktaks

De sociale vlaktaks die het CDA op termijn in wil voeren, noemde Zijlstra “echt onzin”. Het CDA wil dat de huidige drie belastingtarieven worden teruggebracht tot één tarief, maar dat leidt volgens Zijlstra alleen maar tot meer toeslagen in het belastingstelsel omdat veel mensen er dan op achteruit gaan. “De vlaktaks kan zo de prullenbak in.”

De JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD, zegt verbolgen te zijn over de opmerkingen van Zijlstra over de vlaktaks. JOVD-voorzitter Christiaan Kwint meent dat een belastingtarief wel degelijk uit te voeren is zonder veel extra toeslagen om benadeelden te compenseren. "Mensen met een lager inkomen kunnen grotendeels worden gecompenseerd door het fors verhogen van de algemene heffingskorting en, als dat noodzakelijk is, het verhogen van arbeidskorting en uitkeringen."

De JOVD roept de VVD op de vlaktaks alsnog serieus te nemen omdat het goed zou zijn voor de economie en de werkgelegenheid.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl