KPN heeft er bij de kartelwaakhond ACM tevergeefs op aangedrongen dat ook de kabelcombinatie van Ziggo en UPC zijn netwerk open moet stellen voor concurrentie. De toezichthouder blijft erbij dat dit niet zal leiden tot meer keuzevrijheid voor consumenten. KPN moet wel verplicht netwerkruimte blijven verhuren aan andere aanbieders.

KPN krijgt wel meer vrijheid om te onderhandelen met concurrenten over toegang tot zijn netwerken, zo maakte de Autoriteit Consument & Markt (ACM) woensdag bekend.

De concurrentiewaakhond blijft er evenwel bij dat kabelmaatschappij Ziggo, in tegenstelling tot KPN, niet verplicht wordt netwerkruimte te verhuren aan andere aanbieders.

Afspraken die KPN met zijn concurrenten maakt over netwerktoegang, hoeven voortaan niet meer ter goedkeuring aan de ACM te worden voorgelegd. ,,We geven de bedrijven alle ruimte om te onderhandelen”, zei een woordvoerder van de concurrentiewaakhond. KPN kan daardoor eerder investeringen doen die het kopernetwerk sneller maken, terwijl afnemers eerder weten waar ze aan toe zijn, aldus de marktmeester.

Na raadpleging van partijen in de sector heeft de ACM besloten dat de regels voor KPN worden versoepeld, maar dat het netwerk van UPC-Ziggo gesloten mag blijven. Een reden daarvoor is dat het technisch niet mogelijk is voor andere aanbieders om een onderscheidend product te leveren via de kabel. Openstelling zou dus niet leiden tot meer keuzevrijheid voor consumenten.

De nieuwe regels moeten nog worden beoordeeld door de Europese Commissie. Pas daarna wordt het besluit definitief. Een woordvoerder van KPN wilde daar nog niet op vooruitlopen.

Netwerk KPN wel open, vanwege positie zakelijke markt

De openstelling van KPN's netwerk moet ervoor zorgen dat er voldoende concurrentie overblijft. Door de fusie van UPC en Ziggo en de overname door KPN van glasvezelbedrijf Reggefiber zijn er op dit moment twee grote netwerken in Nederland waarover consumenten kunnen internetten, tv kijken en bellen.

De ACM stelde afgelopen oktober dat twee dominante netwerkaanbieders te weinig is. "Concurrentie is goed voor de keuze en geeft een prikkel voor investeringen", aldus een woordvoerder afgelopen oktober. "Daarvoor zijn in ieder geval drie en liefst vier of vijf aanbieders nodig."

De toezichthouder bepaalde dat KPN zijn netwerk moet openstellen, omdat het bedrijf in tegenstelling tot UPC en Ziggo een sterke positie heeft op de zakelijke markt. Daarbij biedt de coaxkabel van UPC en Ziggo niet de mogelijkheden voor concurrentie die de koper- en glasvezellijnen van KPN bieden.

De ACM stemde in 2014 zonder verdere voorwaarden in met de overname van Reggefiber door KPN. Het telecombedrijf voert zijn belang in het glasvezelbedrijf met 9 procent op naar 60 procent en krijgt daarmee de gehele zeggenschap over Reggefiber.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl