De griepgolf heeft corona ingehaald voor wat betreft het aantal ziekmeldingen. Het ziekteverzuim steeg in maart zo naar nieuwe hoogten, maar uiteindelijk slechts 0,1 procentpunt meer dan in februari.

In maart liep het gemiddelde verzuimpercentage verder op tot 5,6 procent tegen 5,5 procent een maand eerder, zo valt op te maken uit cijfers van de arbodiensten ArboNed en HumanCapitalCare.

Opvallend is dat het eigenlijk helemaal niet het seizoen voor griep is. “We hebben de golf voor ons uitgeschoven.”, zegt Jurriaan Penders, directeur medische zaken bij de arbodiensten tegenover NU.nl.

Volgens Penders gaat het maar om een klein griepgolfje, maar blijft het ziekteverzuim aanhoudend hoog als gevolg van een optelsom. “Van zowel griep als corona als andere oorzaken om je ziek te 

Volgens de organisaties waren er in maart voor elke honderd werkenden elf ziekmeldingen. "In de loop van maart daalde het aantal verzuimmeldingen door corona, terwijl het aantal meldingen door griep en griepachtige klachten steeg", stellen de diensten vast.

In de laatste week van maart was griep de oorzaak van 35 procent van de verzuimmeldingen. Voor corona was dat 30 procent. De arbodiensten constateren ook dat de verzuimduur door corona lijkt af te nemen. Daarnaast wijzen ze erop dat, ondanks het record, het totale aantal meldingen door griep en corona vergelijkbaar is met griepgolven zoals in 2018. Daar ging het gemiddelde verzuimpercentage van 6,5 procent in februari naar 6,7 procent vorige maand.

Jurriaan Penders merkt op dat de cultuur rond ziekmeldingen door corona veranderd is. Mensen gana nu minder snel op kantoor zitten met hoestbuien en een snotneus, zij blijven dan thuis.

LEES OOK: Loslaten thuiswerkadvies leidde tot fors meer ziekteverzuim