• Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zegt dat er binnen een paar dagen extra maatregelen nodig zijn als het aantal nieuwe coronabesmettingen niet daalt.
  • Het aantal positieve coronatests per dag is inmiddels opgelopen tot boven de 4.000. Maandag meldde het RIVM 4.581 nieuwe gevallen.
  • Kuipers wil niet speculeren over welke maatregelen getroffen zouden moeten worden, maar geeft wel aan dat niemand zit te wachten op een totale lockdown.

Als het aantal coronabesmettingen in de komende dagen niet begint te dalen, is het misschien nodig om extra maatregelen te nemen. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, maandag gezegd.

Over de inhoud van de mogelijke maatregelen wil Kuipers niet speculeren.

Vorige week gingen nieuwe landelijke coronamaatregelen in, zoals sluiting van de horeca om 22 uur, een dringende oproep om weer zoveel mogelijk thuis te werken en een publieksverbod bij sportwedstrijden. Ook adviseerde het kabinet na lang soebatten om in publieke binnenruimtes mondkapjes te gaan dragen.

Toen telde Nederland minder dan 3.000 positieve tests per dag, inmiddels is dat opgelopen tot ruim boven de 4.000.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft het afgelopen etmaal van 4.581 mensen gehoord dat ze positief zijn getest op het nieuwe coronavirus. Dat is meer dan de 4.007 nieuwe gevallen die zondag werden gemeld.

Toen werd de grens van 4.000 positieve tests voor de eerste keer gepasseerd en dat is nu weer zo. In de afgelopen zeven dagen kwamen bijna 26.000 positieve tests binnen.

In de gemeente Rotterdam werden van zondagochtend tot maandagochtend de meeste mensen positief getest op het virus, namelijk 397. Dat is meer dan zondag, toen hier 268 mensen te horen kregen dat ze het virus hadden opgelopen. In de gemeente Amsterdam nam het aantal gevallen toe met 347, in Den Haag met 268 en in Utrecht met 107.

'Huidige maatregelen onvoldoende'

"Als het aantal besmettingen verder omhoog gaat, zijn de huidige maatregelen niet voldoende om dat naar beneden te brengen. Ondanks de maatregelen ging het cijfer tot en met zondag omhoog, en je wilt het graag terug zien lopen", aldus Kuipers. Op een totale lockdown "waarbij alle scholen dichtgaan en universiteiten sluiten, zit helemaal niemand te wachten".

Ziekenhuizen behandelen maandag 892 coronapatiënten, 82 meer dan op zondag. Op de verpleegafdelingen liggen 715 mensen vanwege het coronavirus. Dat zijn er 68 meer dan op zondag. Het aantal patiënten op de intensive cares steeg van 163 naar 177.

Kuipers verwachtte vorige week dat het aantal opgenomen patiënten tijdens het weekeinde zou oplopen tot boven de duizend: "We hebben eenaantal dagen een iets lagere stijging gehad dan verwacht, nu een grotere toename dan gedacht. Een hogere stijging na een lagere stijging past bij het beeld. We verwachten in de komende dagen meer dan duizend patiënten te hebben."

Verspreiding coronapatiënten

Om de druk op de ziekenhuizen zo laag mogelijk te houden, worden coronapatiënten sinds een tijdje verspreid over het land. In het afgelopen etmaal zijn dertien mensen verplaatst en in de afgelopen twee weken is dat ongeveer 130 keer gebeurd.

Anderen gingen naar een ander ziekenhuis binnen de eigen regio. Het is nog niet nodig geweest om patiënten naar Duitsland te verplaatsen, maar Nederland heeft wel contact met de oosterburen.

Kuipers begrijpt dat een verplaatsing vervelend is voor coronapatiënten en hun familieleden, maar hij vraagt om begrip. "De meeste patiënten liggen in Amsterdam, Leiden, Den Haag en Rotterdam. Je kunt niet zeggen: doe ze allemaal naar Utrecht. Sommige patiënten moeten naar Nijmegen of Groningen. Maar dit is Nederland. Ons land is net zo groot als Los Angeles of New York."

Bovendien is een opname doorgaans voor redelijk korte tijd, voegt hij eraan toe. "Het is niet voor maanden. Opname op een verpleegafdeling duurt gemiddeld 7,5 dagen. Dat moet overkomelijk zijn voor een patiënt en familieleden."

LEES OOK: Kabinet scherpt landelijke coronamaatregelen fors aan – alle horeca om 22 uur dicht en weer dringend advies om thuis te werken