Autofabrikant Honda wil zijn fabriek in het Britse Swindon in 2022 sluiten. Volgens ingewijden wordt het plan voor de sluiting door de Japanners binnenkort wereldkundig gemaakt, meldt het Britse Sky News.

Op de locatie waar Honda al meer dan dertig jaar auto’s maakt werken 3.500 mensen.

Behalve de Brexit hebben volgens Sky News ook andere factoren meegespeeld bij de beslissing, maar vooral door de timing zes weken voor de geplande uittredingsdatum zal dit inslaan als een bom in de Britse politiek. Eerder stelde Honda dat een no deal-Brexit het bedrijf tientallen miljoenen euro’s zou gaan kosten.

En de automaker zei vorige maand nog dat het de fabriek in Swindon in april zes dagen sluit vanwege de Brexit. Het Japanse bedrijf wil onder meer mogelijke problemen met de douane tackelen als de Britten uit de Europese Unie zijn gestapt. Ook zou Honda om die reden productie naar voren willen halen en voorraden willen aanleggen.

De fabriek in Swindon was vorig jaar goed voor de productie van 160.000 auto’s, met name die van het populaire model Civic. De fabriek is goed voor circa 10 procent van de totale Britse autoproductie van ruim 1,5 miljoen auto’s. Behalve de 3.500 banen bij Honda zelf dreigt er ook werk te verdwijnen bij toeleveranciers en ondersteunende diensten.

Honda is niet het eerste Japanse bedrijf dat zich terugtrekt uit Groot-Brittannië. Eerder lieten de elektronicaconcerns Panasonic en Sony al weten naar Amsterdam te verhuizen en zag collega-automaker Nissan af van plannen om zijn X-Trail SUV's in Sunderland te gaan bouwen.

Naar verluidt wil Honda wel zijn Europese hoofdkantoor en het Formule 1-team in Groot-Brittannië houden, maar de activiteiten in Swindon worden hoogstwaarschijnlijk overgeheveld naar Japan zelf.

Lees meer: