Jongere werknemers en zzp’ers beseffen steeds beter dat vroeg beginnen met een extra potje opbouwen voor je pensioen veel voordelen heeft. Pensioenbank Brand New Day merkt dat steeds meer twintigers en dertigers op een serieuze manier met hun pensioen bezig zijn.

In 2017 was 35 procent van de nieuwe klanten met een pensioenrekening bij Brand New Day jonger dan 40 jaar, eind 2022 was dit gestegen naar 42 procent, zo meldt de pensioenbank in een toelichting op vrijdag gepubliceerde jaarcijfers van 2022.

De basis van de oudedagvoorziening vormt de AOW-uitkering van de staat. Daarnaast bouwen veel werknemers pensioen op via een pensioenfonds van de werkgever. Een derde mogelijkheid is zelfstandig vermogen opbouwen voor extra pensioen, waarvoor je onder meer gebruik kunt maken van een zogenoemde pensioenrekening.

Het gaat hierbij om een fiscaal gefaciliteerde regeling waarbij je in de opbouwfase geld stort op een speciale spaar- of beleggingsrekening. Dit vermogen is dan vrijgesteld van de vermogensbelasting in box 3. Daar staat tegenover dat je bij pensionering een lijfrente-uitkeringsproduct moet aankopen, voor een periodieke uitkering tijdens de oude dag.

Een bekend beleggingsprincipe is dat het opbouwen van vermogen via een periodieke, maandelijkse inleg meer oplevert als je vroeg begint. Het zogenoemde rente-op-rente effect werkt krachtiger, naarmate de beleggingshorizon langer is.

Zo rekende Business Insider eerder uit dat als je een vermogen van 200.000 euro wilt opbouwen en uitgaat van een gemiddeld jaarlijks rendement van 6 procent er een groot verschil is hoeveel je maandelijks moet inleggen, afhankelijk van de beleggingsperiode.

Begin je vroeg met beleggen en heb je 40 jaar de tijd om het vermogen op te bouwen, dan is een maandelijkse inleg van 100 euro voldoende. Heb je daarentegen 20 jaar de tijd, dan moet je maandelijks 431 euro inleggen om een vermogen van 200.00 euro op te bouwen.

Lees ook: Extra pensioen voor later? Dit moet je per maand beleggen om een vermogen van €100.000 tot €300.000 op te bouwen

Nieuw pensioenstelsel en zelfstandig opbouwen pensioen

Momenteel is er veel te doen om het nieuwe pensioenstelsel dat betrekking heeft op de pensioenen van werknemers die zijn aangesloten bij een pensioenfonds.

Met de komst van het nieuwe pensioenstelsel doen pensioenfondsen van werkgevers straks geen toezegging meer over de hoogte van pensioenuitkeringen. Het streven om bijvoorbeeld een pensioen te bieden dat 70 procent van het gemiddelde loon bedraagt, verdwijnt.

In het nieuwe pensioenstelsel, dat uiterlijk in 2027 moet worden ingevoerd, gaan werknemers individueel geoormerkt vermogen opbouwen. De werkgever doet daarbij een toezegging over de jaarlijkse premiebijdrage.

De hoogte van de individuele pensioenpot op het moment van pensionering bepaalt voor een groot deel hoe hoog de pensioenuitkering wordt, waarbij het beleggingsrisico bij de werknemer ligt.

Lees ook: 3 smaken pensioen in het nieuwe pensioenstelsel: zo stabiel is je uitkering straks

"Als de Wet Toekomst Pensioenen wordt aangenomen maakt het voor de opbouw van jouw pensioen niet meer uit of je deelneemt aan een collectief pensioen of geld opzij zet in jouw eigen, aanvullende, pensioenpotje", stelt oprichter Kalo Bagijn van Brand New Day. "De politiek maakt zich zorgen over het aantal zzp'ers en werknemers dat geen pensioen opbouwt. Ze kijken daarbij echter niet of nauwelijks naar de aanvullende pensioenpotjes die wij en de grootbanken en verzekeraars aanbieden."

Brand New Day zag het aantal nieuw geopende rekeningen in 2022 met bijna de helft toenemen naar 56.000. De discussie over de nieuwe pensioenwet helpt hierbij, want dit zorgt voor een nieuw pensioenbewustzijn.

De bank telt inmiddels 240.000 klanten, een kwart meer dan een jaar terug. Samen hebben zij bijna 5 miljard euro aan vermogen ondergebracht bij Brand New Day, wat neerkomt op een toename van 11 procent op jaarbasis.

De pensioenbank verwacht dat het door klanten aangehouden vermogen eind 2025 ongeveer 10 miljard euro zal bedragen.

LEES OOK: Zoveel pensioen kun je per maand via een lijfrente-uitkering krijgen, als je 1 ton aan vermogen hebt opgebouwd