President Volodimir Zelenski en zijn partij Sluha Narodu (Dienaar van het Volk) hebben de parlementsverkiezingen in Oekraïne gewonnen. Volgens de eerste peilingen kort na sluiting van de stemlokalen heeft de nieuwe partij 44 procent van de stemmen gekregen.

Het pro-Russische oppositieplatform komt uit op 11,5 procent. Volgens de prognoses hebben vijf van de 22 partijen meer dan 5 procent gehaald. De eerste officiële resultaten worden in de loop van de nacht van zondag op maandag verwacht. De opkomst zou met net 50 procent lager zijn dan bij de verkiezingen vijf jaar geleden.

Met deze uitslag moet de president een coalitiepartner zoeken in het parlement. De voormalige komiek Zelenski heeft die meerderheid ook nodig voor zijn belofte om de oorlog in het oosten van Oekraïne te beëindigen.

De president liet in een korte reactie weten dat hij de liberale partij Golos (Stem) van rockzanger Svjatoslav Vakartsjoek wil uitnodigen voor gesprekken over een mogelijke coalitie. Namens Golos heeft een medewerker al gezegd dat de partij openstaat voor allianties met nieuwe partijen, zolang die niet gesteund worden door oligarchen.

“Ik herhaal dit voor iedere Oekraïner, onze prioriteiten zijn het beëindigen van de oorlog, de terugkeer van gevangenen en het verslaan van de corruptie die maar aanhoudt”, zei de 41-jarige Zelenski.

De 41-jarige Zelenski is het jongste Oekraïense staatshoofd sinds de Sovjettijd. Kiezers keerden tijdens de verkiezingen in april ervaren politici de rug toe. Ze kozen voor de man die zich presenteerde als buitenstaander die “het systeem komt slopen”.

Zelenski, die onder meer in een populaire tv-serie een president speelde, volgde de rijke zakenman Petro Porosjenko op als president. Als onervaren leider staat hij nu aan het hoofd van een verdeeld land. In Oost-Oekraïne zijn grote gebieden in handen van pro-Russische separatisten. Zij erkennen het gezag van de regering in Kiev niet.

Lees ook op Business Insider