Oekraïne moet erkennen dat het lidmaatschap van de NAVO er niet inzit, aldus de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Het is daarom nodig dat Oekraïne zichzelf beter kan beschermen. Ook zijn veiligheidsgaranties nodig, zei hij.

Volgens waarnemers lijkt Zelinski daarmee te zinspelen op een mogelijk compromis in het bloedige conflict met grote buur Rusland.

Een Oekraïense toetreding tot het westerse militaire bondgenootschap NAVO is voor het regime in Moskou onacceptabel. Het is mede de reden geweest voor de Russische invasie in Oekraïne bijna drie weken geleden. Het Kremlin wil dat Oekraïne neutraal wordt.

Oekraïne moet accepteren dat het geen lid zal worden van de door de Verenigde Staten geleide alliantie, aldus Zelenski. “Oekraïne is geen lid van de NAVO. Dat begrijpen we. We hebben jarenlang gehoord dat de deuren openstonden, maar we hebben ook gehoord dat we niet konden toetreden. Het is een waarheid en het moet erkend worden”, zei Zelenski tijdens een conferentie van militaire functionarissen.

Als de deur van de NAVO niet openstaat, zo zei Zelenski, "dan moeten we samenwerken met de instellingen waarmee we dat kunnen." Dat kan Oekraïne helpen en beschermen. Daarnaast moeten er afzonderlijke veiligheidsgaranties komen, vindt de president.

Oekraïne en Rusland spreken met elkaar, terwijl oorlog doorgaat

De Oekraïense regering begint vooruitgang te zien in de onderhandelingen met Moskou, zegt presidentieel adviseur Ihor Zjovkva volgens het Oekraïense persbureau UNIAN. De gesprekken zijn volgens hem constructiever geworden na twee dagen discussiëren via een videoverbinding. Eerdere overleggen leverden volgens beide partijen nagenoeg niets op.

"In de eerste rondes was Rusland niet bereid om naar ons standpunt te luisteren, maar stelde het alleen ultimatums: dat Oekraïne zich zou overgeven, onze wapens neerleggen, dat onze president een akte van overgave zou ondertekenen", aldus Zjovkva. "Nu heeft Rusland zijn toon een beetje veranderd."

De adviseur meldde dat de Oekraïense delegatie voorzichtig optimistisch is, maar dat een doorbraak alleen kan worden bereikt door de presidenten Volodimir Zelenski en Vladimir Poetin. De gesprekken tussen beide onderhandelingsdelegaties worden woensdag voortgezet, laat een lid van de Oekraïense delegatie via Twitter weten.

Zelenski toonde zich na de gesprekken gematigd positief. Volgens het Oekraïense persbureau Interfax zei hij dat de uitgangspunten van Oekraïne en Rusland nu meer realistisch klinken. Wel benadrukte hij dat meer tijd nodig zal zijn om tot een overeenkomst te komen.

Oekraïne eist een einde aan de oorlog en de terugtrekking van de Russische troepen. De eisen van Moskou behelzen onder meer dat Oekraïne het geannexeerde Krim-schiereiland als Russisch erkent, en de separatistische gebieden in Oost-Oekraïne als onafhankelijke staten.