• Veel Zeeuwen zijn boos over het afblazen van de verhuizing van de marinierskazerne naar hun provincie.
  • Het vertrouwen in het kabinet heeft door de beslissing van de staatssecretaris grote schade opgelopen.
  • Als vorm van compensatie wordt na een oproep van Omroep Zeeland nu het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel of het bouwen van een waterstoffabriek genoemd.

Als compensatie voor de afgeblazen verhuizing van de mariniers naar Vlissingen zouden Zeeuwen graag een tolvrije Westerscheldetunnel zien. Omroep Zeeland peilde de stemming in de provincie nadat de regering na protesten van mariniers besloot de kazerne in Doorn toch niet te verhuizen.

Naast en tolvrije route tussen Zeeuws-Vlaanderen en de rest van de provincie wordt ook een waterstoffabriek veel genoemd als mogelijke compensatie.

Staatssecretaris Barbara Visser stond vorige week in een debat tegenover een zeer kritische Tweede Kamer. De gehele oppositie steunde een motie van afkeuring tegen Visser. De motie haalde geen meerderheid, omdat bij zowel oppositie- als coalitiepartijen Kamerleden ontbraken. Het vertrouwen van de regio in het kabinet als bestuurlijke partner heeft “grote schade opgelopen”, zo stelden de indieners van de motie.

Op de oproep van Omroep Zeeland om met wensen over compensatie te komeen reageerden 5421 mensen. Van hen hadden 5088 respondenten een postcode in Zeeland opgegeven. Van die groep willen er 2371 een tolvrije tunnel en 2018 een waterstoffabriek om de overgang van aardgas naar waterstof mogelijk te maken.

In Zeeuws-Vlaanderen willen de mensen het liefst een tolvrije tunnel en ten noorden van de Westerschelde staat de waterstoffabriek op nummer 1 op het wensenlijstje. Meer wetenschappelijk onderwijs en onderzoek staat op plek drie met 1736 stemmen.

Het gaat volgens de omroep overigens wel om een voor de totale Zeeuwse bevolking statistisch niet-representatieve peiling, omdat de methode van enquêteren daarvoor niet geschikt was.

LEES OOK: Staatssecretaris Barbara Visser overleeft debat over Vlissingen

Lees ook op Business Insider