De Duitse webwinkel Zalando gaat nog dit jaar naar de beurs in Frankfurt.

Dat liet de grootste Europese verkoper van kleding en schoenen via het internet woensdag weten.

Er werd al langere tijd door bronnen bij de onderneming gemeld dat Zalando spoedig de stap naar de aandelenmarkt zou gaan maken. Het bedrijf uit Berlijn gaf aan in de tweede helft van dit jaar een belang tot 11 procent te willen verkopen, zonder details over het tijdstip te vermelden.

De timing van de beursgang hangt af van de marktomstandigheden, aldus de webwinkel. Zalando kijkt hierbij waarschijnlijk ook naar het succes van de Chinese internetgigant Alibaba, die naar verwachting volgende week in New York naar de beurs gaat.

Het in 2008 opgerichte Zalando zal bij de beursgang nieuwe aandelen uitgeven. De huidige grootaandeelhouders verkopen geen aandelen en behouden hun belangen.

Zalando mogelijk ruim 4 miljard waard op beurs

Zalando zou bijna 4 miljard euro waard zijn op grond van een waardering door de Zweedse investeringsmaatschappij Kinnevik. Die heeft ongeveer 37 procent van Zalando in handen.

,,Een beursgang is de volgende logische stap in de ontwikkeling van Zalando'', aldus bestuurslid Rubin Ritter in een toelichting. Zalando verkoopt zijn producten in 15 Europese landen.

Winst voor Zalando

Vorige week maakte Zalando nog bekend in de eerste helft van dit jaar voor het eerst een positief bedrijfsresultaat te hebben behaald van 12 miljoen euro op een recordomzet van ruim 1 miljard euro.

De winstmarge komt daarmee op een schamele 1,2 procent, maar gezien het feit dat Zalando in voorgaande jaren forse verliezen maakte, valt het mee. Over heel 2013 boekte Zalando 109 miljoen euro verlies.

De online webwinkel voor schoenen en kleding is in veel Europese landen waaronder Nederland actief, maar vooral groot in Duitstalige landen. Meer dan de helft de omzet komt uit Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

Ondernemende broers Samwer

Een beursgang van een bedrijf dat winst boekt, levert allicht meer op voor de ondernemersbroertjes Samwer, die via hun European Founders Fund naar schatting nog 18 procent van de aandelen Zalando in handen hebben. Daarmee zijn ze na de Zweedse investeerder Kinnevik (37 procent) de grootste aandeelhouder in de webshop. Verder heeft de Deense modeonderneming anders Holch Povlsen een belang van ongeveer 10 procent in Zalando.

De broers Samwer - bekend van de Berlijnse startupfabriek Rocket Internet - zijn de succesvolste internetondernemers van Duitsland, maar niet onomstreden. Veel van hun bedrijven zijn een-op-een-kopieën van andere, meestal Amerikaanse, internetbedrijven. Soms richten ze die klonen zelf op, of soms, zoals in het geval van Zalando, stappen ze via startupfabriek Rocket Internet in een vroegtijdig stadium in.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl