De steeds maar veranderende fiscale bijtellingsregels voor de auto van de zaak hebben het ondernemend Nederland niet makkelijk gemaakt de voorbije jaren. Als je als medewerker een zakenauto mocht kiezen, was het bijna net zo gecompliceerd.

Inmiddels is de rust teruggekeerd en geldt voor alle auto’s – met uitzondering van volledig elektrische auto’s – dezelfde bijtelling. Tijd om alles eens goed op een rijtje te zetten. Wil je kopen of leasen? Is een diesel nog een verstandige aanschaf? Wat zijn de belangrijkste trends op autogebied?

De eerste vraag die je jezelf waarschijnlijk stelt wanneer je een auto nodig hebt voor je bedrijf: moet ik kopen of leasen? De ondernemer die een auto koopt, moet zich plotseling met allerlei zaken bezighouden die niet tot zijn normale activiteiten behoren. Verzekering, onderhoud, het wisselen van zomer- naar winterbanden en reparaties, om maar eens een paar dingen te noemen.

Wie daar lol in heeft, moet het vooral doen. Maar veel makkelijker is het leasen van een auto bij een gespecialiseerd bedrijf of direct bij het automerk van je keuze. Je hoeft dan alleen maar na te denken over het vullen van de brandstoftank, de rest doet het leasebedrijf.

Nu we het toch over brandstof hebben: diesel lijkt definitief op weg naar de uitgang. In steeds meer steden worden diesels geweerd en lang niet altijd alleen maar de oudere exemplaren. De tanende reputatie kreeg bijna de genadeslag door het dieselschandaal. Overal in Europa loopt het marktaandeel van dieselauto’s terug.

Hybridetechniek

Benzine is dus een verstandige keuze en vooral als het wordt gecombineerd met hybridetechniek. Een elektromotor helpt de benzinemotor bij het accelereren en wint energie terug bij het afremmen. Toyota is de bekendste fabrikant van hybride auto’s en bijna elk model van het merk is leverbaar als hybride.

De voordelen van hybrides zijn onder meer dat je ze nooit hoeft op te laden (dat gebeurt tijdens het rijden), dat ze standaard een automaat hebben (extra comfort) en dat banden en remmen veel langer meegaan dan bij andere auto’s. Je kunt tot 50 procent van de tijd elektrisch rijden, waardoor je kunt voldoen aan je eigen uitstootnormen. En dat zonder in te hoeven leveren op prestaties en mét lage netto bijtelling.

Lees ook op Business Insider

Nog een tip bij de keuze van een nieuwe auto: neem de nieuwste veiligheidsfeatures, want ze maken het rijden een stuk veiliger en comfortabeler. En een infotainmentsysteem met navigatie en een audiosysteem maken het leven makkelijker en aangenamer.

ZZP en VOF

Als ZZP’er of kleine ondernemer met een VOF ben je zowel de aanschaffende partij als de gebruiker. Dus je mag jezelf gerust ‘belonen’ met een mooie zakenauto, maar je draagt als gebruiker ook de fiscale consequenties in de vorm van bijtelling. Een duurdere auto levert je als gebruiker meer bijtelling op, maar daarnaast wil je als ondernemer ook wel een beetje op de kosten letten. Want de leasekosten zijn een maandelijks terugkerend bedrag en brandstof kan een aardige kostenpost zijn.

Een voorbeeld: je bent een hardwerkende ZZP’er die veel op de weg zit en hebt een gezin met twee kleine kinderen. Ruimte is dus welkom en je oogt valt op de Toyota Corolla Touring Sports 1.8 Hybrid Active. Bij een leasetermijn van 48 maanden en 25.000 kilometer per jaar bedraagt de leasetermijn 471 euro per maand exclusief btw.

Bij een gemiddeld verbruik van circa 5 liter per 100 kilometer bedragen de brandstofkosten per maand 154,09 euro exclusief btw (benzineprijs per 10 april). Dat zijn de kosten voor de onderneming van de ZZP’er. De fiscale bijtelling bedraagt netto 202 euro per maand. Dat is 38,1 procent van 22 procent van de catalogusprijs van 28.940 euro.

Toyota heeft een tool waarmee je de bijtelling kunt berekenen. In een paar simpele stappen kun je berekenen welke belasting u of uw werknemer betaalt.

MKB

Misschien gaan de zaken bij jou goed en heb je een BV met personeel. Dan kan het zomaar zijn dat je al snel een wagenpark van tien auto’s hebt. Dat betekent dat de kosten met een factor tien omhoog gaan en die wil je dan zeker in de hand houden.

De zakelijke Toyota C-HR

Op dat moment gaat het niet alleen om scherpe leaseprijzen – waar ROB-kosten (reparaties, onderhoud en banden) invloed op hebben – maar vooral ook over de brandstof. De hybride modellen van Toyota blinken uit door hun lage ROB-kosten en ze zijn zeer zuinig met brandstof. Wel zo fijn, als bedrijf wil je vandaag de dag waarschijnlijk laten zien dat je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan.

Nog een voorbeeld: je wilt je medewerkers het liefst allemaal in een opvallende, trendy SUV laten rijden, maar wel een zuinig model en dus valt je oog op de markante Toyota C-HR 1.8 Hybrid Active. De leasekosten? 470 euro per maand exclusief btw bij een jaarkilometrage van 20.000 per jaar en een leasetermijn van 48 maanden.

Het gemiddeld verbruik komt uit op ongeveer 5,5 liter per 100 kilometer en dat betekent per maand 135,60 euro aan brandstofkosten. Bij een vloot van tien auto’s bedragen de maandelijkse autokosten dus 6.256 euro. Een eventuele vlootkorting hebben we hier nog niet in meegenomen.

Wil jij een proefrit maken in een hybride leaseauto? Kies hier een model uit dat bij je past en probeer hem uit bij jou in de buurt.