Wijlen ‘starchitect’ Zaha Hadid ontving dertien jaar geleden de Nobelprijs in haar vakgebied, als eerste vrouw: de Pritzker Architecture Prize.

Naast de grootste prijs kreeg ze ook de Gold Medal van het Royal Institute of British Architects en ontving ze het ridderschap van de Britse koningin. Bij Google reden genoeg om een doodle aan de Britse architect te wijden en voor ons om nog eens een paar van haar prachtige gebouwen op een rijtje te zetten.

Hadid stond bekend als de ‘Queen of the Curve’, vanwege haar vaak vloeiende lijnen. Niet altijd waren ze ook rond, maar wel altijd ogenschijnlijk zonder enige moeite op het allereerste tekenpapier terechtgekomen.

Ze ontwierp enorm verschillende gebouwen, van metrostations in Saudi-Arabië tot het zwemstadion voor de Londense Olympische Spelen en recent een cultureel centrum en museum in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Een van haar laatste creaties zal deze zomer opgeleverd worden: een 11 verdiepingen tellend appartementencomplex in New York, gemaakt van voornamelijk staal en glas.


Het Rosenthal Center for Contemporary Art in de Amerikaanse stad Cincinnati was Hadids eerste creatie in de Verenigde Staten, voltooid in 2003. Ze kreeg er veel lof voor.

Bron: The New York Times


Dat succes bracht haar nieuwe opdrachten over de hele wereld. Zoals het BMW Central Building in het Duitse Leipzig. Dit is het zenuwstelsel voor de productie van de BMW 3-serie en kwam gereed in 2005.

Bron: The New York Times


In datzelfde jaar realiseerde Hadid het Phaeno Science Center in Wolfsburg. The New York Times noemde dit 'een gebouw dat onze visie van de toekomst verandert'.

Bron: The New York Times


Het brugpaviljoen voor de Expo 2008 in het Spaanse Zaragoza is ook van de hand van Zaha Hadid.

Bron: Zaha Hadid Architects


Een van Hadids meest geprezen werken is het MAXXI in Rome, een centrum en museum voor moderne en vooral hedendaagse kunst.

Bron: Zaha Hadid Architects


Zelfs voordat Londen zeker was van de Olympische Spelen, was het zeker van een ding: we willen Zaha Hadid voor ons stadion. En zo geschiedde.

Bron: Glamour


Ook in opkomende landen als Azerbeidzjan deed Hadid zaken. Ze maakte voor de hoofdstad Bakoe het Heydar Aliyev Cultural Center. Het huist een museum, bibliotheek en conferentiecentrum.

Bron: Business Insider


In hetzelfde jaar, 2012, voltooide ze het Broad Art Museum van de Michigan State University. De hoekige gevel is gemaakt van roestvrijstaal en glas.


In het centrum van de Servische hoofdstad Belgrado moet dit Zany Beko-complex verrijzen - een stadscentrum in het stadscentrum met appartementen, winkels en kantoorruimte.

Bron: Business Insider


En de metro in Riyad krijgt eveneens een futuristische uitstraling op Hadids tekentafel.


Zelfs een 'simpel' appartementencomplex is adembenemend als Hadid het mag ontwerpen. Kijk maar eens naar deze schoonheid van 11 verdiepingen die in New York verrijst. Deze zomer moet het openen in de buurt van High Line Park.