Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Syrië: Trump wil IS uitroeien, maar ook snel weg uit het Midden-Oosten

Hoe verder? Dat is de grote vraag na de de vergeldingsaanval van Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk op Syrische doelen van afgelopen weekend. De bombardementen werden uitgevoerd als antwoord op de aanval met chemische wapens op het stadje Douma, waar de Syrische president Assad voor verantwoordelijk wordt gehouden.

Bekijk hier satellietbeelden van de situatie vóór en na de Amerikaans-Brits-Franse ‘precisie-bombardementen’.

President Donald Trump geeft dubbele signalen af. Aan de ene kant is het ‘uitroeien van de extremistische moslimgroep IS’ nog steeds een belangrijk doel, maar tegelijk wil de president nog steeds dat Amerikaanse gevechtseenheden in het Midden-Oosten zo snel mogelijk terugkeren.

2. Voormalig FBI-directeur Comey noemt Trump ongeschikt als president

“Iemand die vrouwen behandelt als een stuk vlees en die constant over alles liegt, maar wil dat het volk hem gelooft, kan geen president zijn.” Dat zei voormalig FBI-directeur James Comey over president Trump in zijn langverwachte interview met de Amerikaanse zender ABC. Comey werd afgelopen jaar ontslagen door Trump.

Het moment waarop Comey voor het eerst met Trump sprak over de Russische inmenging bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen was volgens hem verwarrend en verbazingwekkend. Trump sloeg zelf via Twitter terug en zei dat Comey de geschiedenis in zal gaan de "slechtste FBI-directeur in de geschiedenis".

3. Kampioen PSV maakt kans op miljoenen aan UEFA-prijzengeld

PSV maakt dankzij de landstitel kans op miljoenen euro’s aan prijzengeld vanuit de UEFA voor komend seizoen, aldus het Eindhovens Dagblad. De kans is zeer groot dat het team zich al heeft geplaatst voor de play-offs van de Champions League. Op deze manier is PSV al verzekerd van minimaal 8 miljoen euro aan prijzengeld.

4. Baas Van Lanschot krijgt €1,5 miljoen, terwijl de bank 56 keer kleiner is dan ING

Geen enkele bank ontkomt dezer dagen aan het wakend oog van de publieke opinie, als het over beloningen aan de top gaat. Zo ook niet de chique zakenbank Van Lanschot Kempen. Die wil de beloning van de topbestuurders fors verhogen, schrijft de Volkskrant. Zo moet topman Karl Guha 1,5 miljoen euro gaan verdienen, terwijl Van Lanschot 56 keer zo klein is als bijvoorbeeld grootbank ING.

Punt in de discussie is wel dat ING wordt gezien als een systeembank. Dat wil zeggen: als ING dreigt om te vallen, zal de staat bijspringen – ofwel de belastingbetaler. Dat geldt waarschijnlijk niet als Van Lanschot Kempen in de problemen komt. Dan zijn aandeelhouders van de bank de klos.

5. Topman Van Houten wil nog 4 jaar door bij Philips

Topman Eelco Blok houdt het na 8 jaar bij KPN voor gezien en hetzelfde geldt voor Aholds Dick Boer. Maar Frans van Houten van Philips, die eveneens in 2011 aantrad, ziet een nieuwe termijn als CEO nog wel zitten, zo laat hij weten aan het FD. "Ik vind het interessant en er moet nog veel gebeuren."

Van Houten wil zich vooral richten op hogere winstgevendheid. Op de kritiek van oud-Philips-topman Jan Timmer dat het concern in de afgelopen twintig jaar te veel activiteiten heeft verkocht reageert Van Houden zijdelings: hij vindt dat Philips na dertig jaar eindelijk klaar is met herstructureren.

6. Morrende aandeelhouders bij Unilever vanwege verplaatsing hoofdkantoor naar Rotterdam

In het VK rommelt het nog behoorlijk, na de beslissing van multinational Unilever om het hoofdkantoor helemaal naar Rotterdam te verplaatsen. Volgens The Sunday Times is een groep aandeelhouders faliekant tegen. Maar het bedrijf zelf zegt dat het niet om een meerderheid van de aandeelhouders gaat en dat er wel degelijk voldoende steun is voor de beslissing.

7. Overheid stelt €10 miljoen beschikbaar voor investeringen in startups en mkb

De eerste 600.000 euro aan investeringen is vandaag al vergeven: aan Orthos Ventures, dat zich richt op starters in de ruimtevaart, robotica en kunstmatige intelligentie. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat stelt dit jaar 10 miljoen euro beschikbaar voor private fondsen die geld willen investeren in startups en het innovatieve mkb.

Staatssecretaris Mona Keijzer: “Voor hen is het vaak lastig om de juiste investeerder te vinden, bijvoorbeeld omdat het risico voor partijen hoog is. Daar willen we als ministerie op inspelen, in dit geval voor techbedrijven.”

8. Koning van de reclamewereld treedt af

De koning van de reclamewereld is afgelopen weekend per direct opgestapt. Topman Martin Sorrell van mediabureau WPP heeft besloten zijn functie neer te leggen, omdat er een onderzoek tegen hem loopt vanwege vermeend ongepast gedrag. Sorrell ontkent alle aantijgingen, maar vindt het in het belang van het bedrijf om een stap terug te doen.

Sorrell is al jaren de best betaalde CEO bij de honderd grootste beursgenoteerde bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Afgelopen jaar verdiende hij 42 miljoen pond. Een grote dochter van WPP in Nederland is mediabureau GroupM.

9. CoinDaddy doet boekje open over zijn bitcoin-fortuin

Van makelaar tot cryptobelegger en bitcoinrappers. De 28-jarige Arya Bahmanyar uit de Verenigde Staten, beter bekend als rapper CoinDaddy, vertelt tegen Business Insider hoe de cryptohype zijn leven veranderde.

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van afgelopen weekend:

 

Ontvang elke dag rond lunchtijd de beste artikelen van Business Insider in je inbox. Een must-read voor iedereen die op de hoogte wil blijven. Schrijf je hieronder in:

Dagelijkse nieuwsbrief
Ondernemersnieuwsbrief (wekelijks)