Dorpen in centraal China nemen vergaande maatregelen om zichzelf te beschermen tegen het dodelijke Wuhan-coronavirus.

Op beelden die zijn uitgezonden door Sky News, van Azië-correspondent Tom Cheshire, zijn pogingen te zien van zes dorpen in de provincie Hubei om zich te isoleren.

De dorpen die Sky heeft bezocht liggen op bijna duizend kilometer afstand van Wuhan, de stad in Hubei waar het virus vandaan komt.

Het virus, dat bekendstaat als 2019-nCoV, is uitgebroken in Wuhan in december en heeft tot en met dinsdag aan 106 mensen het leven gekost. Ongeveer 4500 mensen zijn besmet, aldus de Chinese Nationale Gezondheidscommissie. Behalve in China is het virus inmiddels opgedoken in meer dan twaalf andere landen

Boven de toegangswegen naar sommige dorpen die zijn bezocht door Sky News zijn borden opgehangen met een handgeschreven waarschuwing: “Geen vreemdelingen toegestaan.”

skynews wall coronavirus cirus_4904113

Een beschermingsmuur die is gebouwd in een dorp in Hubei. Foto: Sky News

"Ons dorp heeft dit gebouwd", zei een dorpeling tegen Sky News, doelend op een hoge bakstenen muur op de hoofdweg. De dorpeling zei dat de muur is bedoeld "om vreemdelingen te beletten naar ons dorp te komen, om het aantal mensen dat binnenkomt te beperken."

In één geval is een verplaatsbare hut neergezet bij een dorp, om te dienen als een checkpoint. "Vanwege de epidemie", zei een bewoner die door Sky News Yan Yang werd genoemd. "Ik weet niet hoe lang het gaat duren."

"Niemand weet hoe de epidemie wordt aangepakt," zei de persoon. "Er is nog geen beleid van hogerhand."

Hubei village coronavirus

Een van de muren die zijn gebouwd in Hubei. Foto: Screenshot/Sky News

Hij voegde toe: "Ik kan niet zeggen dat ik me geen zorgen maak. Niemand heeft een betere methode."

Hoewel de Chinese regering officiële checkpoints heeft opgezet om mensen te controleren op het virus, zijn deze muren en barrières volgens Sky News opgezet zonder bevel van de regering.

Een ander beeld van mensen die een muur bouwen over een toegangsweg deed dinsdag de ronde op sociale media in China en bereikte ook Twitter.

Business Insider is niet in staat om de echtheid van de foto onafhankelijk te bevestigen.

China wuhan checkpoint makshift

Een papieren waarschuwing hangt aan een barrière in een dorp in Hubei met de tekst "geen vreemdelingen toegestaan." Foto: Sky news

Mongolië, een buurland van China, stelde dinsdag een verbod in om de grens met China over te steken, meldde het staatspersbureau Montsame.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft maandag een spoedberaad belegd met functionarissen uit Wuhan maar verklaarde vorige week dat het te vroeg was om de uitbraak een internationale noodsituatie te noemen.

LEES OOK: Het coronavirus heeft al 80 doden geëist en honderden mensen besmet – dit weten we over de uitbraak