Jos Nijhuis maakte in oktober bekend dat hij begin 2018 vertrekt als directeur van Schiphol. Wie volgt hem op?

Lange tijd leek oud-minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen een belangrijke kandidaat. Geruchten daarover doen al meer dan een jaar de ronde.

Maar Schultz heeft altijd aangegeven dat een overstap niet aan de orde is. Ingewijden zeggen woensdag tegen het Financieele Dagblad dat ze inderdaad niet een van de kanshebbers is.

Ook CDA’er Joop Wijn werd lange tijd genoemd, maar lijkt nu uit de running.

Wie wel kans maakt? Wouter Bos, aldus het FD. De voormalig PvdA-leider en minister van Financiën maakt een ‘goede kans’ om op de shortlist te komen van vijf of zes namen om Nijhuis begin 2018 op te volgen, stellen ingewijden.

De 54-jarige Bos is sinds 2013 topman van het VU medisch centrum in Amsterdam. Daar werkt hij aan de fusie met Academisch Medisch Centrum (AMC). Bos zou de handen vrij hebben als de fusie begin 2018 is afgerond.

Saillant detail is dat onder het bewind van Bos als minister van Financiën de Nederlandse regering in 2008 een vliegtaks invoerde. Door de negatieve economische gevolgen werd die belasting een jaar later weer geschrapt.

Lees ook op Business Insider

Dat Bos het wordt, is overigens nog allerminst zeker. De selectiecommissie is er volgens het FD nog zeker niet uit. Volgende week staat er weer een vergadering in de planning. Voor kerst moet er duidelijkheid zijn over wie de nieuwe CEO van de Schiphol Group wordt.

De opvolger van Nijhuis krijgt meteen een aantal belangrijke dossiers voor de kiezen. Zo moeten in 2018 onderhandelingen over de toekomstige meerjarige luchthaventarieven plaatsvinden. Verder is er nog veel werk aan de winkel om met bijvoorbeeld omwonenden en andere belanghebbenden afspraken te maken over de verdere ontwikkeling van Schiphol en de andere vliegvelden na 2020.

LEES OOK: KLM-topman Pieter Elbers legt uit welke gigantische fout de industrie 20 jaar geleden heeft gemaakt