Italië krijgt mogelijk snel een nieuwe premier. President Sergio Mattarella heeft de huidige minister van Buitenlandse Zaken gevraagd om een nieuwe regering te vormen.

Het gaat om Paolo Gentiloni. Hij wordt, als het hem inderdaad lukt om een nieuw kabinet te vormen, de nieuwe premier van Italië. Mogelijk richten de Italianen er op dat Gentiloni komende donderdag al aanwezig kan zijn op de bijeenkomst van de Europese Raad in Brussel.

Normaal gesproken duurt het in Italië een stuk langer voordat er een formateur wordt aangesteld. President Mattarella sprak tot zaterdag met de leiders van ruim veertig politieke partijen in de in het parlement vertegenwoordigd zijn. Daarop volgde zondag al een uitnodiging aan het adres van Gentiloni. Hij is lid van de centrum-linkse Democratische Partij (PD), net als de voormalige premier Matteo Renzi.

Bank staat op omvallen

Het lijkt er op dat Gentiloni kan steunen op de coalitie die Renzo had gesmeed – hoewel Renzi na het referendum over een grondwetswijziging opstapte, lijken de partijen nog bereid om op dezelfde voet verder te gaan. Dat zou dan wel om een relatief korte periode gaan, de meeste politieke partijen willen nieuwe verkiezingen. Die komen dan mogelijk in het tweede kwartaal van 2017.

Lees ook: Zo wil de Italiaanse elite de eurosceptische Vijfsterrenbeweging afstoppen

Desondanks is er een belangrijke taak voor Gentiloni weggelegd. De derde bank van Italië, Monto dei Paschi di Siena (MPS), staat op omvallen. De ECB weigerde afgelopen vrijdag om MPS meer tijd te geven om op eigen houtje meer financiële middelen binnen te krijgen. Daarom is het waarschijnlijk dat de staat bij moet springen. Als Gentiloni het inderdaad voor elkaar krijgt om voldoende partijen achter zich te krijgen, kan de huidige minister van Financiën aanblijven.

De 63-jarige Gentolini volgde in 2014 minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini op, die toen de buitenlandvertegenwoordiger van de EU werd. Hij had als minister een leidende rol bij de vorming van een nationale regering in Libië.