Het kwam als een grote verrassing toen het kabinet in februari ineens 14 procent van de aandelen van luchtvaartmaatschappij Air France-KLM kocht. Minister Wopke Hoekstra van Financiën wilde zo de zelfstandigheid van KLM garanderen.

Maar de aankoop verliep niet volgens de regels, zo blijkt uit onthullingen van het AD en NRC. Hoekstra heeft verzuimd de Tweede Kamer op de juiste manier te informeren over de aandeleninkoop. Hij ging daarbij in tegen het advies van zijn eigen ambtenaren.

Hoekstra schond het zogenoemde budgetrecht dat regelt dat de Tweede Kamer staatsuitgaven mag controleren en goed- of afkeuren. De minister stelde niet het hele parlement op de hoogte van de aandeleninkoop, maar nam een groepje Kamerleden uit de vaste commissie voor Financiën apart en vertelde hen over de plannen van het kabinet.

Hoekstra deed dat naar eigen zeggen omdat de aankoop van aandelen in Air France-KLM door de staat koersgevoelig is, schrijft hij dinsdag in een Kamerbrief. De stap kan invloed hebben op de waarde van de aandelen van het bedrijf, dus informeerde hij niet de hele Tweede Kamer. In hoeverre dat rechtmatig was, is aan de accountants van het rijk en de Algemene Rekenkamer, aldus de minister.

Volgens NRC is Hoekstra gewaarschuwd door ambtenaren voor de schending van het budgetrecht. Het ministerie bevestigt dat over de aankoop adviezen zijn aangevraagd bij verschillende afdelingen van het departement, ook over het aankooptraject.

Hoekstra zelf pleit voor een protocol om ervoor te zorgen dat de minister van Financiën weet hoe hij met de informatievoorziening aan de Tweede Kamer moet omgaan als een kwestie ook invloed kan hebben op de koers. Hij wil de Raad van State hierover om advies vragen en dat op termijn ook met de Kamer delen.

Lees meer over Air France-KLM: