Het WK voetbal van 2026 wordt gehouden in de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Het gecombineerde Amerikaanse ‘bid’ heeft de voorkeur gekregen boven Marokko.

Voor het eerst mochten de landen die zijn aangesloten bij de FIFA stemmen. Voorheen werden de WK’s altijd via een geheime stemming toegewezen door het bestuur van de mondiale voetbalfederatie.

Donderdag begint het WK in Rusland. De volgende mondiale eindronde is in 2022 in Qatar. In 2026 mogen liefst 48 landen meedoen aan het WK, zestien meer dan nu.

De drie Amerikaanse landen scoorden in het inspectierapport van de FIFA aanzienlijk beter dan Marokko. De Verenigde Staten, Canada en Mexico beschikken over meer dan genoeg stadions om de tachtig wedstrijden van het WK 2026 in te spelen. Marokko heeft op dit moment geen enkel stadion dat voldoet aan de eisen.

Vijfde keer dat Marokko misgrijpt

De drie landen denken een omzet te genereren van 14,3 miljard dollar, omgerekend 12,3 miljard euro. Daar stak de 6,2 miljard euro van Marokko schril bij af. De voorzitter van de Amerikaanse voetbalbond spiegelde de FIFA-leden een winst voor van 11 miljard dollar, zo’n 9,4 miljard euro.

De 203 stemgerechtigde bonden kozen daarna met overtuigende meerderheid voor een mega-WK in drie landen: 134 stemden voor ‘United 2026’, 65 voor Marokko, één bond wees beide kandidaten af. Van drie bonden kwam geen stem binnen.

Mexico huisvestte het mondiale toernooi al twee keer eerder, in 1970 en 1986. De Verenigde Staten mochten het WK in 1994 organiseren, Canada nog nooit. Drie jaar geleden werd wel het WK voor vrouwen in Canada gehouden.

Lees ook op Business Insider

Marokko greep voor de vijfde keer naast de WK-organisatie. Het Noord-Afrikaanse land probeerde eerder al tevergeefs de WK’s van 1994, 1998, 2006 en 2010 binnen te halen.

Grote afstanden tussen speelsteden

Het WK werd een keer eerder in meerdere landen georganiseerd. Na het WK van 2002 in Japan en Zuid-Korea riep de toenmalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter dat het pronkstuk van de mondiale bond voortaan altijd in één land moet worden gehouden.

Een ‘WK XL’ met liefst 48 deelnemers, zestien meer dan nu, blijkt echter amper te organiseren door een individueel land.

De Amerikaanse alliantie van drie landen biedt genoeg ruimte en speelsteden voor een toernooi van zo’n grote omvang. Nadeel voor de teams en de voetbalfans zijn de grote reisafstanden. De meest noordelijk gelegen speelstad Edmonton ligt liefst 4.000 kilometer van Mexico-Stad.

Van de 23 kandidaat-steden moeten er nog zeven afvallen. Het mega-WK telt tachtig wedstrijden. De teams worden verdeeld over zestien groepen van drie.