Microsoft heeft volgens ingewijden de opvolger van vertrekkend topman Steve Ballmer gevonden. De Indiër Satya Nadella zou aan het roer van de softwaregigant komen te staan.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van bronnen die betrokken zijn bij de zoektocht naar een nieuwe ceo. Zijn benoeming zou nog niet definitief zijn goedgekeurd, maar wel al in voorbereiding zijn.

Nadella was volgens eerdere berichten de afgelopen weken al naar voren gekomen als de belangrijkste interne kandidaat. De Indiër (1967) werkt al sinds 1992 bij Microsoft. Daarvoor was hij in dienst bij Sun Microsystems.

Onder zijn leiding groeide de Server & Tools-divisie tot een stabiele factor binnen Microsoft. Na de reorganisatie van vorig jaar is hij de baas over de afdeling Cloud & Enterprise.

Afvallers: Mulally en Vestberg

De afgelopen weken kwamen meerdere namen naar buiten van externe kandidaten. Zo werd Ford-topman Alan Mulally nadrukkelijk genoemd. Hij zou volgens Bloomberg echter zelf af hebben gezien van de functie, omdat hij geen zin had in een openbare selectieprocedure. Bovendien is hij met zijn 68 jaar relatief oud en heeft hij weinig ervaring met techbedrijven.

Steve Mollenkopf van Qualcomm werd in december aangewezen als nieuwe topman van de Amerikaanse chipmaker, na geruchten dat hij op de shortlist van Microsoft stond. Ook de baas van het Zweedse Ericsson, Hans Vestberg, zou op die lijst hebben gestaan. Maar hij viel af, nadat hij volgens Bloomberg tijdens een bestuursvergadering aangaf niet van plan te zijn Ericsson op korte termijn te verlaten.

Nieuwe strategie, nieuwe topman

Het bestuur van Microsoft is sinds vorige zomer op zoek naar een nieuwe topman, toen Steve Ballmer onverwacht aankondigde binnen een jaar te vertrekken. Ballmer is van mening dat de inhaalslag die Microsoft moet maken beter geleid kan worden door een nieuwe topman. Microsoft miste de boot op terreinen als smartphones, tablets en internetdiensten.

Het softwarebedrijf wil zich in de toekomst richten op het ontwerpen van hardware en het leveren van online diensten. Daarmee neemt het afstand van het traditionele verdienmodel van de verkoop van geïnstalleerde software. Door de opkomst van smartphone en tablets dalen de verkopen van pc’s, en dus ook de inkomsten van het besturingssysteem Windows en kantoorpakket Office.

Interne kandidaat heeft de voorkeur

Medewerkers van Microsoft denken dat de ommekeer sneller gestalte krijgt onder leiding van iemand uit de eigen gelederen, blijkt uit een rondgang van techsite Recode. Microsoft zou met zijn vele divisies en meer dan 100 duizend medewerkers wereldwijd een te moeilijk bedrijf zijn om voor een buitenstaander snel te doorgronden.

Het bestuur van Microsoft zou drie interne kandidaten op het oog hebben voor de ceo-functie. Daartoe behoren Tony Bates, eerder topman van het door Microsoft overgenomen Skype, en Stephen Elop, oud-bestuursvoorzitter van Nokia. Maar volgens Bloomberg heeft Nadella een streepje voor.

Gates mogelijk weg als chairman

Het bestuur zou ook overwegen om medeoprichter Bill Gates te vervangen als chairman, een functie die vergelijkbaar is met de president-commissaris bij Nederlandse bedrijven. Gates droeg in 2000 de dagelijkse leiding over aan Ballmer, die op dat moment al twintig jaar werkzaam was bij Microsoft.

De rijkste man ter wereld bleef wel aan als chairman van het softwareconcern. Het huidige bestuurslid John Thompson zou een gegadigde zijn om de 58-jarige Gates op te volgen in die functie.

Lees ook

Daar zal Microsoft blij mee zijn: Nokia verkoopt minder Lumia's

De beste poses van Steve Ballmer

Microsoft wil geen computer meer op elk bureau

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl