• Een ultrawitte verf die wordt ontwikkeld aan de Amerikaanse Purdue Universiteit reflecteert zonlicht en kan kamers koeler maken.
  • De verf kan 98,1 procent van de zonnestraling reflecteren en ook infrarode warmte uitstralen.
  • Het gebruik van deze witte verf kan airconditioning in huizen overbodig maken.

Onderzoekers aan de Purdue Universiteit in de Amerikaanse staat Indiana hebben een ultrawitte verf ontwikkeld die airconditioning (deels) overbodig kan maken.

Het gaat om de allerwitste verf van de wereld en die heeft daarmee een Guinness World Record gevestigd. De verf is bedoeld om de opwarming van de aarde te helpen verminderen.

De witte verf is bedacht door professor Xiulin Ruan van de Purdue Universiteit en zijn studenten. Het is een project van zeven jaar met als doel energie te besparen en het bestrijden van de klimaatverandering, staat in een persbericht.

Hoe werkt de witte verf?

De verf reflecteert 98,1 procent van de zonnestraling en straalt tegelijkertijd ook infrarode warmte uit. Uiteindelijk absorbeert de verf minder hitte van de zon dan het uitstraalt. Daardoor kan een oppervlak met deze verf een ruimte koeler kan maken dan de omgevingstemperatuur, zonder zelf energie te gebruiken.

Een oppervlak van 93 vierkante meter met de witte verf levert volgens de onderzoekers van Purdue een koelvermogen van 10 kilowatt op. Dat is krachtiger dan de meeste huis-, tuin- en keuken airconditioners.

Waarom het beter is dan gewone witte verf

De gewone witte verf die we in de winkel kopen wordt juist warmer in plaats van kouder. Ook verf die speciaal is gemaakt om warmte te voorkomen kan niet meer dan 80 procent tot 90 procent van het zonlicht reflecteren en kan oppervlakken niet koeler maken dan de omgeving.

Waarom is het zo wit?

De verf is zeer reflecterend en daardoor ook erg wit. De onderzoekers zeggen dat er heel veel bariumsulfaat in zit, een chemische stof die wordt gebruikt in fotopapier en cosmetica. In de verf zitten deeltjes bariumsulfaat van verschillende grootte en daardoor kan er meer van het lichtspectrum van de zon worden verstrooid.

Toekomstige plannen

De verf kan snel op de markt komen als de onderzoekers een bedrijf kunnen vinden die snel meer kan gaan produceren. De onderzoekers hebben ook een patent ingediend voor vinding en zijn van plan deze beschikbaar te maken voor commercieel gebruik.

Op die manier hoeft volgens hen veel minder gebruik te worden gemaakt van airconditioners, wat helpt het energieverbruik te verlagen.

LEES OOK: Duitse onderzoekers vinden waterstofpasta uit voor CO2-vrije scooters