ANALYSE – Wanneer een bedrijf winst maakt kan die winst in essentie op vier manieren worden aangewend. De eerste optie is in het bedrijf herinvesteren, bijvoorbeeld om in geografisch opzicht uit te breiden.

De tweede, derde en vierde optie vormen achtereenvolgens overnames, inkoop van eigen aandelen en uitkeren van dividend. Sommige beleggers zijn verzot op dividend en beleggen vrijwel uitsluitend in bedrijven die dividend uitkeren. Maar bepaald rationeel is dat volgens topbelegger Warren Buffett niet.

Stelt u zich voor…

In zijn aandeelhoudersbrief van 2012 (onderstaand rekenvoorbeeld vind je op pagina 19-21) vraagt Buffett de lezer zich voor te stellen samen met een compagnon een bedrijf te bezitten waarvan de boekwaarde 2 miljoen dollar bedraagt. Het bedrijf realiseert op de boekwaarde een rendement van 12 procent – een winst van 240.000 dollar. Verondersteld mag tevens worden dat op de geherinvesteerde winst eenzelfde rendement behaald kan worden.

Bovendien, zo vervolgt Buffett, zijn er in dit voorbeeld altijd beleggers te vinden die bereid zijn aandelen in het bedrijf te kopen tegen een prijs van 125 procent van de boekwaarde. Kortom, uw 50%-belang in het bedrijf vertegenwoordigt momenteel een waarde van 1,25 miljoen dollar.

Uitkeren van dividend

Stel nu dat besloten wordt jaarlijks een derde van de winst als dividend uit te keren; voor u beiden tezamen een bedrag van 80.000 dollar. De andere twee derde – 160.000 dollar – wordt geherinvesteerd.

Als gevolg hiervan nemen zowel de winst als het dividend jaarlijks met 8 procent toe. Immers, er wordt 12 procent op de boekwaarde verdiend, maar slechts twee derde van de winst wordt geherinvesteerd.

Na tien jaar zou de boekwaarde op 4.317.850 dollar uitkomen (een jaarlijkse groei van 8 procent op de aanvankelijke boekwaarde van 2 miljoen dollar). Zowel u als uw compagnon zouden het volgende jaar 86.357 dollar aan dividend mogen verwachten. De waarde van het 50%-belang in het bedrijf van elk van u is op dat moment 2.698.656 dollar (125 procent van de helft van de boekwaarde die u beide bezit).

Winst herinvesteren

Buffett schrijft in zijn brief dat er een gunstiger scenario bestaat. In dat scenario wordt alle winst geherinvesteerd en verkoopt u ieder jaar 3,2 procent van de aandelen. Omdat de aandelen te verkopen zijn tegen 125 procent van de boekwaarde levert ook dit het eerste jaar 40.000 dollar per persoon op en ook dit bedrag stijgt jaarlijks.

In dit scenario ligt de boekwaarde na tien jaar op 6.211.696 dollar (een jaarlijkse groei van 12 procent van de aanvankelijke boekwaarde van 2 miljoen dollar). Maar omdat u jaarlijks 3,2 procent van uw aandelen verkocht is uw belang nu geen 50 procent meer maar 36,12 procent.

Uw aandeel in de boekwaarde is dan 2.243.540 dollar. Omdat u dit belang tegen 125 procent van de boekwaarde kunt verkopen, heeft uw aandeel in het bedrijf een waarde van 2.804.425 dollar. En zou u daar aan het einde van het jaar weer 3,2 procent van verkopen dan levert u dat 89.741 dollar op.

Scenario 2 heeft wat Buffett betreft beslist de voorkeur. Het belang van 36,12 procent is na tien jaar meer waard dan wat het 50%-belang in scenario 1 na tien jaar waard zou zijn. Bovendien heb je in scenario 2 jaarlijks ook nog meer te besteden: de verkoop jaarlijks van 3,2 procent van de aandelen levert namelijk meer op vergeleken met het uitgekeerde dividend van scenario 1.

Focus op kracht van bedrijven

Nog wat verder in zijn brief schrijft Buffett dat hijzelf in de voorgaande zeven jaar ieder jaar 4,25 procent van zijn Berkshire Hathaway-aandelen heeft weggegeven aan goede doelen. Maar ondanks zijn relatief geslonken belang is de totale waarde ervan toch fors gestegen: Buffett's aandelen Berkshire Hathaway waren in 2005 28,2 miljard dollar waard, tegenover 40,2 miljard dollar in 2012.

Net als Buffett ben ik ervan overtuigd dat beleggers er verstandig aan doen vooral oog te hebben voor de onderliggende prestaties van beursgenoteerde bedrijven - en de waardering van hun aandelen. Focus niet al te zeer op dividend, want inkomsten zijn vaak ook prima te realiseren door af en toe wat aandelen te verkopen.

Hendrik Oude Nijhuis heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. Deze column is niet bedoeld als individueel advies tot het doen van beleggingen.