ING schrijft 300 miljoen euro af op de waarde van eerdere overnames.

De afboeking zal een drukkend effect hebben op de winst in het tweede kwartaal van dit jaar.

Op 6 augustus publiceert ING de kwartaalcijfers, waarbij de aandacht vooral zal uitgaan naar de voorzieningen voor brakke leningen.

ING schrijft circa 300 miljoen euro af bij de cijfers van het tweede kwartaal, omdat de waarde van eerdere overnames is gedaald door de coronacrisis. De afboeking zal opgenomen worden als een kostenpost bij de winst- en verliesrekening en drukt dus de winst in het tweede kwartaal van dit jaar.

Dat kondigde het financiële concern een week voor de presentatie van zijn halfjaarcijfers aan.

Het gaat om een zogeheten afschrijving op goodwill, ofwel de immateriële bedrijfswaarde die verwerkt zit in de prijs van overnames. Daarbij wordt gekeken naar de te verwachten winst die met bepaalde eerder overgenomen bedrijfsonderdelen te behalen zou zijn.

Door de virusuitbraak en de bijkomende slechte macro-economische vooruitzichten is deze onder druk komen te staan, vandaar dat ING zijn waarderingen in de boeken aanpast.

De bank benadrukt dat het om een boekhoudkundige aanpassing gaat. Er verdwijnt dus geen geld uit de kas. Ook heeft de ingreep geen invloed op de officiële kapitaalratio's van ING, want die werden al berekend exclusief goodwill.

Focus op probleemleningen

Bij de kwartaalcijfers die ING op donderdag 6 augustus publiceert, zal de aandacht vooral uitgaan naar de ontwikkeling van de zogenoemde stroppenpot, ofwel het geld dat banken opzij zetten voor leningen van klanten met betalingsproblemen.

De ontwikkeling van de voorzieningen voor brakke leningen van bedrijven en consumenten is doorgaans een belangrijke indicator voor de impact van een economische crisis op banken.

In het eerste kwartaal van dit jaar zette ING 661 miljoen euro opzij aan voorzieningen voor probleemkredieten. Dat was ruim drie keer zo veel als in hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

LEES OOK: Cijfers Amerikaanse banken zetten de toon: beurshandelaren verdienen miljarden, maar banken reserveren ook miljarden voor brakke leningen