Beleggersvereniging VEB wil van Basic-Fit opheldering over de berekening van zijn bedrijfswinst. Bij de beursgenoteerde sportschoolketen groeit de winst stormachtig hard. De belangenorganisatie vraagt zich af of dat alleen te danken is aan sterke prestaties of dat er ook sprake is van handig boekhouden.

Basic-Fit kwam vorige week met halfjaarcijfers. De onderneming zag zijn omzet met 29 procent toenemen tot 124 miljoen euro. De winst voor rente, belasting en afschrijvingen (ebitda) groeide zelfs met 39 procent tot 37 miljoen euro, onder meer door de opening van dertig nieuwe clubs.

In een brief aan Basic-Fit vraagt de VEB zich af of het succes niet toegeschreven moet worden aan een ‘een-tweetje met leveranciers’. Door kortingen aan leveranciers te geven bij de aanschaf van fitnessapparaten en deze als marketingbijdragen te verwerken, zouden de kosten immers lager kunnen uitkomen en de winst hoger.

“Alleen door beter inzicht te krijgen in de afspraken met leveranciers kunnen beleggers een inschatting maken van de waarde van de groei van Basic-Fit”, aldus de beleggersclub.

Basic-Fit ontkende vrijdag desgevraagd dat sprake is van handig boekhouden. Het bedrijf laat weten de brief van de VEB te hebben ontvangen. Basic-Fit zal binnenkort een antwoord terugsturen.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl