• Het gonst door WhatsApp-groepen van ondernemers om de zaak “hoe dan ook te openen” volgende week.
  • Een winkeliersvereniging in het Drentse dorp Klazienaveen heeft al aangekondigd op 2 maart de deuren te openen.
  • Winkeliersvereniging INretail zegt soortgelijke geluiden te ontvangen uit heel Nederland.

Winkeliers in heel Nederland bereiden zich volgens winkeliersvereniging INretail voor om hun filialen “hoe dan ook” te heropenen.

Dat zal begin maart gebeuren als de huidige lockdown nog niet afgelopen is. “We horen het in heel Nederland, van Zeeland tot Friesland, tot in Limburg”, zegt een woordvoerder van INretail.

De huidige lockdown loopt tot en met 2 maart. Het kabinet geeft dinsdagavond weer een persconferentie over de coronamaatregelen.

Lees meer: Mogen middelbare scholen en kappers weer open? Niets lijkt zeker, behalve dat de avondklok blijft

INretail noemt het willen openen van de winkels begrijpelijk, maar zegt ondernemers hier niet toe aan te zetten. Winkeliers die tegen de door de overheid verplichte sluiting in toch open gaan, kunnen een boete krijgen van 4.000 euro.

INretail bepleit al langer dat de winkels open moeten. “Er zijn nu 56.000 winkeldeuren dicht. Dan hebben we het over 700 miljoen euro omzet per week. Dat zijn 300.000 banen, waarvan 50.000 op de tocht staan.”

Op dit moment mogen winkeliers van niet-essentiële winkels alleen bestellingen laten ophalen door klanten.

Lees ook op Business Insider

Ondernemersorganisatie VNO-NCW zegt soortgelijke geluiden te horen van ondernemers die open willen gaan, maar kon nog niet aangeven of er ook echt acties plaatsvinden en op welke schaal.

Winkeliers willen meer maatwerk

Volgens directeur van de Koninklijke Boekverkopersbond Anne Schroën klinkt “de roep om opening, met of zonder toestemming van de overheid, steeds luider in ondernemerskringen”.

Schroën hoort het van boekverkopers, maar ook van andere winkeliers “waar de stemmen nog radicaler zijn dan in de boekenbranche”.

“De financiële druk bij ondernemers wordt groter, waardoor de spanning stijgt en de urgentie tot opening toeneemt”, aldus Schroën. “Als dinsdag het perspectief wordt dat we het tot Pasen moeten volhouden, dan denk ik niet dat ondernemers dat kunnen opbrengen.” In mkb-kringen wordt dan ook reikhalzend uitgekeken naar de persconferentie dinsdag.

“Er moet iets gebeuren en het liefst met wat maatwerk”, zegt boekhandelaar Fabian Paagman. Want stiekem de deuren openen kan misschien bij kleinere winkels in dorpen op het platteland, in de stad sta je “meer in de spotlights”, aldus de Haagse boekhandelaar die de regels dus gewoon zal opvolgen.

Volgens hem is het gebrek aan maatwerk het probleem. “Winkelen op afspraak kan nuttig zijn voor kleinere winkels, maar voor grote winkels en warenhuizen is het zinloos.” Hij wijst verder op de inconsequentie dat bij supermarkten “ook niet slechts één klant welkom is”.

Het lijkt Paagman daarom een goed idee om veel meer onderscheid te maken tussen de verschillende branches, tussen winkels in de stad of in een dorp en de winkelgrootte.

Winkeliers in Klazienaveen gaan op 2 maart open

Ondertussen zijn winkeliers in het Drentse Klazienaveen van plan hun winkels op 2 maart open te gooien. In een stemming via WhatsApp stemde ruim twee derde van de leden van de lokale winkeliersvereniging voor opening, schrijft RTV Drenthe. Het gaat om 90 tot 100 winkels.

“Het is puur muiterij omdat het moet”, zegt voorzitter Harry van der Velde van de winkeliersvereniging in Klazienaveen. “We hebben met de huidige coronasubsidies geen zicht op omzet.”

De woordvoerder van INretail heeft begrip voor het besluit. “Ze zijn alles al kwijt, ze hebben niets te verliezen”, benadrukt de zegsman. “Dit is wat er gebeurt als je perspectief verliest. Ik zie overal ondernemers wanhopig contact zoeken met burgemeesters. Die enorme machteloze situatie wordt overal in Nederland gevoeld.”

Lees meer over de coronacrisis: