Microsoft presenteerde woensdag de nieuwste versie van Windows, die waarschijnlijk in het najaar uitkomt. Dit moet je weten over Windows 10.

Kan Microsoft wel tellen? Na Windows 8 komt het softwarebedrijf uit Redmond met Windows… 10! Het is een bewuste keuze om aan te geven dat de nieuwe Windows-versie een frisse start betekent na de lauwe ontvangst van zijn voorganger.

Windows 8 kon rekenen op veel kritiek van gebruikers, die net waren gewend aan het stabiele Windows 7. Waarom sleutelen aan een winnende formule?

Microsoft wilde met Windows 8 een brug slaan tussen het traditionele gebruik van een computer met toetsenbord en muis, en bediening met de vinger door middel van een aanraakscherm. Daarin sloegen de ontwerpers enigszins door naar de touchscreenkant. Onder meer het vervangen van het geliefde startmenu door een scherm met tegels viel niet in goede aarde bij Windows-fans.

Met Windows 10 weet Microsoft die balans beter te vinden. Het nieuwe besturingssysteem was sinds september vorig jaar al te testen. Woensdag deed Microsoft Windows 10 officieel uit de doeken tijdens een perspresentatie op de eigen campus in Redmond, met daarbij enkele verrassende aankondigingen. Wat is er nieuw in Windows 10?

• Het startmenu is terug!

Zij het in iets aangepaste vorm. Naast de menustructuur die we kennen uit Windows 7 en eerdere versies, zijn ook de tegelapps aanwezig. Het rechterdeel van het reusachtige startmenu is door gebruikers zelf samen te stellen.

startmenu

• Voor pc’s, tablets en smartphones

Windows 10 komt uit voor zowel pc’s, tablets als smartphones. De basiscode is volgens Microsoft hetzelfde voor alle apparaten, al zullen er onder de motorkap nog wel de nodige verschillen zijn tussen de versies. In de praktijk betekent het dat ontwikkelaars straks maar een keer een app hoeven te bouwen, die met kleine aanpassingen geschikt te maken is voor zowel pc’s, tablets als smartphones. Hiermee hoopt Microsoft programmeurs te paaien om meer apps te bouwen, want dat is een zwak punt van Windows.

ANP-30699905

Voor bezitters van Windows-apparaten betekent het dat de smartphone en tablet beter samenwerken met de pc, en andersom. Krijg je bijvoorbeeld een melding op je Windows-telefoon, dan komt die ook binnen op de pc. Lees je die notificatie eerst op je pc, dan verdwijnt-ie automatisch van je smartphone, zodat je dingen niet dubbel leest.

• Nieuwe browser: Spartan

De dagen van Internet Explorer lijken geteld. Microsoft heeft voor Windows 10 een nieuwe browser ontwikkeld, genaamd Spartan. Zoals de naam al doet vermoeden, ziet de browser er strak en eenvoudig uit; het doet denken aan Google’s Chrome. Spartan heeft nieuwe functies, zoals de mogelijkheid om aantekeningen te maken bij webpagina’s en een speciale leesmodus zoals die ook in Safari van Apple te vinden is.

spartan

• Cortana voor pc

De virtuele assistent Cortana komt naar de pc. Cortana is Microsoft’s tegenhanger van Siri en Google Now. Straks is het mogelijk om met je stem zoekopdrachten te doen, of de weg naar Hamelen te vragen.

ANP-30699896

• Windows wordt holografisch

Waarom het tweedimensionaal houden als het ook in 3D kan? Microsoft heeft een virtualreality-platform ingebouwd in Windows 10. Daarbij hoort een speciale bril, de Hololens, waarbij hologrammen op de glazen van de bril getoond worden. Zo zie je de ‘echte wereld’ vermengd met 3D-objecten die je kunt manipuleren met je hand.

ANP-30699977

• Gratis updaten naar Windows 10

Voor het eerst in zijn geschiedenis geeft Microsoft zijn nieuwe besturingssysteem gratis weg. Updaten naar Windows 10 is kost niets in de eerste twaalf maanden na de lancering. Dat geldt voor gebruikers van Windows 7 en 8.1 en Windows Phone 8.1. Microsoft volgt hiermee Apple, dat hetzelfde al langer doet voor zijn Macintosh-computers.

Volgens Microsoft is Windows niet langer een product, maar een service die altijd up-to-date is. “Je zou Windows kunnen zien als één van de grootste internetdiensten ter wereld”, aldus Terry Myerson, die gaat over de besturingssystemen bij het bedrijf. “Welke versie er draait, is straks niet meer belangrijk.” Geld verdienen moet gebeuren door bovenop Windows diensten te verkopen als Office 365.

Wanneer de nieuwste versie van Microsoft’s besturingssysteem verkrijgbaar is, maakte het bedrijf woensdag niet bekend. Vermoedelijk komt Windows 10 in het najaar van 2015 op de markt.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl