Energiebedrijf Eneco schrapt de aanleg van een windmolenpark voor de kust van Bergen aan Zee als minister Henk Kamp van Economische Zaken de al verleende vergunning herziet.

Dat zei een woordvoerder van Eneco na berichtgeving door de NOS.

Kamp heeft volgens Eneco in april gezegd dat hij de vergunningen voor windparken nog eens onder de loep wil nemen omdat hij denkt dat het goedkoper kan.

Het energiebedrijf rekent er vooralsnog op dat Kamp de al verleende vergunningen handhaaft en zich houdt aan de afspraken die zijn gemaakt in het Energieakkoord. Dat akkoord werd vorig jaar door overheid, bedrijfsleven en milieuorganisaties gesloten om de energievoorziening in Nederland te verduurzamen. Windenergie speelt daarin een belangrijke rol.

Energieakkoord en windenergie

De doelstelling van het Energieakkoord dreigt onderuit te worden gehaald als Kamp al verleende vergunningen gaat herzien, zegt Eneco.

Een woordvoerster van minister Kamp bevestigt dat Kamp de vergunningen vanwege 'kostenefficiëntie' opnieuw tegen het licht houdt en binnenkort een besluit neemt. Hij stuurt daar binnen enkele weken een brief over naar de Tweede Kamer.

Nederland wil in 2020 14 procent duurzame energie opwekken. Onderdeel hiervan is de opschaling van de capaciteit van windmolens op land met 6.000 Megawatt. Daarnaast moet er op zee in de periode tot 2023 in totaal een vermogen van 4.450 MW worden gerealiseerd.

Onderstaande tabel geeft een beeld van de planning voor de komende jaren, bij de uitbreiding van windmolenparken op zee.

(klik voor uitvergroting)

wind op zee

Bron: ANP/Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl