De voormalige lokale CDA-bestuurder Wim van der P. uit Leende is veroordeeld tot één jaar cel, vanwege zijn betrokkenheid bij het grootste drugslab dat ooit in Nederland is ontdekt.

Het laboratorium werd vorig jaar ontdekt in een loods bij zijn boerderij. De rechtbank in Den Bosch acht hem als verhuurder medeplichtig aan de productie van harddrugs en het treffen van voorbereidingshandelingen hiertoe.

De 52-jarige Van der P. werd vrijgesproken van het zelf produceren en het bezit van de drugs.

Volgens de rechtbank is niet gebleken dat de verdachte in het achterste afgesloten deel van de loods kon komen, waar de productie van grote hoeveelheden xtc en amfetaminepasta plaatshad. Wel moet Van der P. zich ervan bewust zijn geweest dat daar foute dingen gebeurden, stelt de rechtbank.

De straf pakt veel lager uit dan de vijf jaar cel die de aanklager had geëist.

leende drugslab

Het drugslaboratorium in de loods op het erf kende tot dusver zijn weerga niet in Nederland. Experts omschrijven het als een lab van industriële omvang.

In totaal vond de politie er 21.500 liter en 1000 kilo gevaarlijke chemicaliën. In drie productieprocessen werd xtc, speed en grondstof gemaakt. Per dag kon er 150 kilo xtc en 100 kilo amfetaminepasta geproduceerd worden.

Signalen over drugsproductie op het erf waren er al maanden voor de ontdekking. Het energiebedrijf constateerde door een storing in oktober 2016 dat er veel stroom werd gebruikt en na de combinatie met andere meldingen en informatie kwam de politie op 23 februari 2017 controleren. Ze ontdekte onder andere een strikte beveiliging met camera’s en bewegingssensoren. De toegangsweg naar het lab was geblokkeerd.

Van der P. zegt dat hij niet wist wat er in de loods gebeurde. Hij had de loods verhuurd aan een jongeman die er auto’s wilde uitdeuken en spuiten. Hij kende alleen zijn voornaam en een huurcontract was er niet. Door een veeleisende baan en druk sociaal leven was hij maandenlang niet in de loods geweest.