Voormalig PvdA-premier Wim Kok (75) is aan de slag gegaan bij een grote Chinese bank.

Sinds november is hij niet-uitvoerend bestuurder van de beursgenoteerde China Construction Bank.

Het bestuur van de bank vergadert minstens 6 keer per jaar. “Weliswaar is het in principe mogelijk aan een beperkt aantal besprekingen van de board telefonisch deel te nemen, maar in verreweg de meeste gevallen reis ik daarvoor naar China”, laat Kok weten aan de Volkskrant.

De oud-premier en voormalig FNV-voorzitter werd gevraagd voor de post vanwege zijn ruime ervaring in het bedrijfsleven en de politiek.

Beloning Kok: zo’n 42.000 euro

China Construction Bank is de op één na grootste bank van China. Kok maakt deel uit van twee commissies: strategieontwikkeling en benoemingen en beloningen. Koks eigen beloning voor zijn werkzaamheden bedraagt omgerekend zo’n 42.000 euro per jaar.

Kok was minister van Financiën tussen 1989 en 1994, waarna hij minister-president werd van twee paarse kabinetten. Daarna had hij commissariaten bij PostNL, KLM, ING en Shell.

Nout Wellink achterna

Kok is niet de eerste prominente Nederlandse bestuurder die bijklust in China. Nout Wellink, voormalig president van De Nederlandsche Bank, is sinds eind 2012 commissaris bij Bank of China.

Lees ook op Business Insider

De grootste bank van het land betaalt Wellink omgerekend ruim 30.000 euro per jaar voor zijn taken
toezichthouder in het bestuur.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl