Nederland zal op lange termijn baat hebben bij een vertrek uit de Europese Unie.

Zo heeft althans onderzoeksbureau Capital Economics in opdracht van de PVV uitgedokterd. De ‘waarschijnlijke economische gevolgen’ werden donderdag in Den Haag gepresenteerd.

De kosten van zo’n ‘NExit’, met name de herinvoering van de gulden, zullen ‘bescheiden en beheersbaar’ zijn, denkt het bureau. Daarentegen zullen bijvoorbeeld de kosten van het Nederlandse zakendoen in 2035 minstens 20 miljard euro per jaar lager uitpakken.

Geen bijdrage aan EU-programma’s

Nederland kan er in 2035 ook met 240 miljard op vooruit gaan door niet meer mee te doen aan bestedingsprogramma’s van de EU. De overheidsuitgaven kunnen tegen die tijd ook zeker met 7,5 miljard omlaag door vooral buitenlanders toe te laten die een economische bijdrage kunnen leveren.

De uitvoer naar niet-Europese markten zou sneller groeien door minder gezamenlijke regels. Verder kan een speciaal op Nederland gerichte aanpak de economische crisis nu al bestrijden en ertoe leiden dat de economie in 2035 met 309 miljard verbetert.

Risico's verlaten EU

Capital Economics benadrukt wel dat "het verlaten van de unie natuurlijk risico's met zich meebrengt'. Die moeten worden 'erkend en aangepakt door iedereen die Nexit overweegt'.

"Maar er kleven ook aanzienlijke risico's aan het blijven in een unie met een fundamenteel gebrekkige munteenheid.'' Daarbij bestaat ook de 'dreiging' dat betalingen aan landen met schulden 'uit de hand lopen'.

Wilders: Nederland uit EU

Nederland moet uit de Europese Unie stappen. Dat geeft ons land "zuurstof, terwijl de EU ons verstikt'', zei PVV-leider Geert Wilders donderdag bij de presentatie van het rapport.

Die stap biedt volgens Wilders een uitweg uit de crisis. Er komen banen bij, Nederlands geld kan worden geïnvesteerd in Nederland en de belastingen kunnen omlaag, zei hij.

Het rapport bewijst volgens Wilders dat een vertrek van Nederland uit de EU "veel voordeliger is dan aanmodderen in de EU''.

Dijsselbloem: interne markt EU in belang Nederland

Uit de Europese Unie stappen, zoals de PVV van Geert Wilders bepleit, zou "erg onverstandig'' zijn, aldus minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in een reactie.

Tegenover persbureau ANP zegt Dijsselbloem: "De PVV had dit standpunt al en heeft er nu een rapport bij. Dat ga ik lezen, maar ik weet één ding heel zeker: Nederland is een economische grootmacht in Europa. We verdienen de bulk van ons geld in handel met EU-landen dus Nederland heeft heel veel belang bij een interne markt met makkelijke handel. Daar past ook één munt bij. Die is op het moment sterk en de eurozone staat er een stuk beter voor dan een paar jaar geleden. Er is geen enkele aanleiding om ons in nieuwe avonturen te storten. Ik zou daar zeer tegen zijn.''