Minder, minder. Of hoe een klein woord in een klein land iconische afmetingen kan krijgen.

PVV-leider Geert Wilders hoort vrijdag of de rechter zijn uitspraken over ‘minder Marokkanen’ gaat bestraffen en meegaat met het Openbaar Ministerie. En die eiste een boete van 5000 euro tegen de politicus.

Het is de laatste ronde van de zaak-Geert Wilders. Eigenlijk alweer de tweede zaak-Geert Wilders, de eerste speelde tussen 2010 en 2011 en ging over Fitna, de omstreden film die Wilders maakte.

Alvast een overzicht van de belangrijkst momenten:

19 maart 2014:  Avond van de gemeenteraadsverkiezingen 

In café De Tijd in den Haag vraagt Geert Wilders op de avond van de gemeenteraadsverkiezingen of de zaal meer of minder Marokkanen wil. ‘Minder, minder, minder,’ scandeert zijn gehoor waarop Wilders reageert met ‘ Nou dan gaan we dat regelen.’ De tweede zaak-Geert Wilders is geboren.

Geert Wilders, 2014Foto ANP (2014): Wilders staat de pers te woord over zijn uitspraken over 'Minder Marokkanen'

18 maart 2016: Begin van de eerste zitting

Bijna twee jaar later begint de eerste openbare pro-formabijeenkomst. Om veiligheidsredenen wordt zitting gehouden op het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp.

Foto ANPFoto ANP: Geert Wilders met zijn advocaat Geert-Jan Knoops op de eerste dag van de zitting

Direct op 18 maart vraagt Wilders of rechter Elianne van Rens kan worden vervangen vanwege haar kritiek op de PVV in het tv-programma Kijken in de Ziel. Bij het bevragen van getuige-deskundige Paul Cliteur zou zij de schijn van partijdigheid op zich hebben geladen.

FotFoto ANP: Rechter Elianne van Rens

4 november 2016: wrakingskamer wijst verzoek tot wraking rechter af

Wilders' verzoek tot wraking wordt echter niet gehonoreerd. De wrakingskamer zegt geen schijn te zien van vooringenomenheid. Wel geeft rechter Van Rens schriftelijk toe dat ze een fout heeft gemaakt bij de ondervraging van Cliteur.
Foto ANP
Foto ANP: Rechter P.H.B. Littooy spreekt zich uit over het wrakingsverzoek

17 november 2016: OM eist een boete van 5.000 euro

Foto ANPFoto ANP: Officieren van Justitie Bos en Van der Kallen vlak voor hun eis

Het Openbaar Ministerie eist op 17 november 2016 een boete van 5000 euro tegen Geert Wilders. Volgens het OM maakte Wilders zich op 12 maart 2014 op de Loosduinse markt schuldig aan groepsbelediging van Marokkanen en op 19 maart 2014 aan groepsbelediging van en aanzetten tot haat en discriminatie tegen Marokkanen.

Foto ANPFoto ANP: Advocaat Geert-Jan Knoops houdt zijn slotpleidooi

23 november 2016: slotpleidooi Geert Wilders

Op de laatste dag van de zitting hield Wilders een toespraak van ongeveer een half uur. Hij noemde de zaak tegen hem 'walgelijk', een 'aanfluiting' en een 'blamage'.

Foto ANP
Foto: Rechters Elianne van Rens, Hendrik Steenhuis en Sijbrand Krans in de rechtbank op Schiphol voorafgaand aan het requisitoir van de strafzaak tegen Geert Wilders.

Foto ANP
Foto ANP: Wilders houdt zijn slotpleidooi

9 december 2016: Wilders schuldig, maar geen straf

De rechters oordelen dat Geert Wilders zich schuldig heeft gemaakt aan groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie. Echter, ze volstaan met deze vaststelling en leggen geen straf of aan de PVV-leider.

uitspraak, rechtszaak, wilders, schuldigFoto ANP: Rechters Elianne van Rens, Hendrik Steenhuis en Sijbrand Krans voorafgaand aan de uitspraak in het strafproces tegen Geert Wilders