Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën heeft de hand in eigen boezem gestoken rond de vervanging voor de VAR-verklaring voor zzp’ers. “Het is wennen.”

“Het komt doordat ik de Belastingdienst heb opgedragen om in de meewerkstand te gaan en met ondernemers samen te werken aan iets wat aan de wet voldoet”, zei hij dinsdag.

De Belastingdienst wijst bijna de helft van de modelovereenkomsten af waar de zzp’ers mee aankomen. Op 1 augustus was er een stuwmeer ontstaan van ruim 2.200 overeenkomsten die nog niet in behandeling zijn genomen.

Daarover moest Wiebes zich dinsdag verantwoorden. De Verklaring Arbeidsrelatie, kortweg VAR, is sinds 1 mei verleden tijd. Een zzp’er had die verklaring eerder nodig om aan te tonen dat hij of zij niet voltijds in dienst is.

Modelovereenkomsten tussen klant en zzp’er vervangen de VAR sindsdien. Uit die overeenkomst moet helder zijn dat klant en ondernemer geen vaste arbeidsrelatie hebben. Maar de Belastingdienst doet bijna dubbel zolang over de beoordeling van de aanvragen: elf weken in plaats van de beloofde zes. Lobbygroep MKB Belangen noemde de uitvoering in de krant eerder ‘een bloedbad’.

Problemen te temmen

Wiebes is van mening dat de problemen te temmen zijn. “Verreweg de meeste zzp’ers kunnen dat blijven en daarvan hebben de meeste ook helemaal geen modelovereenkomst nodig. Voor wie dat wel nodig heeft is er inmiddels een vrijwel dekkend stelsel van sectorovereenkomsten.”

Maandelijks komen er nog eens 8.000 nieuwe ondernemers bij met een modelaanvraag, maar tot 1 mei volgend jaar hebben overheid en bedrijven om aan de overgang te wennen. De Belastingdienst zal tot die tijd coulanter omgaan met overtredingen.

Lees ook op Business Insider