Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën overweegt de gedeeltelijke vrijstelling voor de erfbelasting voor erven van familiebedrijven volledig schrapen. 

Dat schrijft het Financieele Dagblad (FD) woensdag. Op dit moment betalen kinderen die het familiebedrijf erven geen belasting over de eerste miljoen euro aan bedrijfswaarde.

Is een bedrijf meer waard, dan geldt er nu een vrijstelling van 83 procent over de rest. Over de 17 procent die dan resteert, moet nog 20 procent worden geheven. Effectief komt het dan naar op een percentage van 3,4 procent.

In 2010 huidige vrijstellingsregeling pas ingegaan

De vrijstelling werd in 2010 ingevoerd door toenmalig staatssecretaris Jan Kees de Jager. Het idee was dat het mkb, waaronder veel familiebedrijven zitten, de motor is van onze economie. Met de vrijstelling werd de bedrijfsoverdracht naar een nieuwe generatie aantrekkelijker gemaakt, wat goed zou zijn voor het bedrijf en derhalve ook voor de werkgelegenheid.

De vrijstelling lag overigens al eerder onder vuur. De Advocaat-Generaal Robert IJzerman adviseerde De Hoge Raad eerder wet van De Jager terug te draaien. Het verschil tussen de heffing van de fiscus op ondernemingsvermogen en particulier vermogen was veel te groot geworden, concludeerde IJzerman. De Hoge Raad oordeelde eind november echter dat de wet wel door de beugel kon.

Erfbelasting uit nalatenschap betalen

Nu denkt de overheid echter zelf kennelijk na over het opheffen van de maatregel. Wiebes zou, zo schrijft het FD, op basis van gegevens van de belastingdienst hebben berekend dat in de meeste gevallen de erfbelasting gewoon uit de nalatenschap zou kunnen worden betaald. De erven van de onderneming zouden in de meeste gevallen niet extra moeten lenen of vreemd vermogen aan moeten trekken om het bedrijf van pa of ma over te nemen.

Erfgenamen van particulier vermogen betalen nu minimaal tien, en maximaal 40 procent belasting. Een partner of kinderen betalen tien procent belasting tot een vermogen van 118 duizend euro, daarboven al 20 procent. (Klik hier voor een overzicht van de tarieven). Voor niet-familieleden geldt een tarief van 30 procent over de eerste 118 duizend euro, daarboven een tarief van 40 procent.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl