Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) komt met een nieuwe belastingtoets voor zzp’ers. Zijn eerdere plan om de VAR-verklaring te vervangen heeft hij na veel kritiek aangepast.

Bronnen op het Binnenhof bevestigen dat zaterdag, naar aanleiding van berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

Kern van Wiebes’ wetsvoorstel, dat hij naar verwachting maandag naar de Tweede Kamer stuurt, is dat er modelovereenkomsten per sector komen. Bedrijven kunnen daarmee vooraf zekerheid krijgen over de vraag of de Belastingdienst accepteert dat er geen sprake is van een dienstbetrekking. Is die er wel dan moeten premies worden afgedragen.

Met de maatregelen wil het kabinet schijnzelfstandigheid aan willen pakken, met name in de zorg. Daarbij doen werknemers hetzelfde werk als zzp’er wat ze voorheen in loondienst deden, waardoor bedrijven geen werkgeverslasten hoeven af te dragen.

Tot nog toe dragen zzp’ers alle financiële risico’s voor het correct opgeven van dergelijke gegevens. De verantwoordelijkheid daarvoor komt nu ook bij de werkgever te liggen.

BGL verdwijnt in prullenmand

Wiebes heeft de omstreden webmodule uit zijn eerste plan laten varen. Daarbij moest de VAR (Verklaring arbeidsrelatie) voor zzp'ers en freelancers vervangen worden door de BGL, de Beschikking geen loonheffingen. Onder meer Wiebes' eigen VVD had al de nodige kritiek op het plan, net als werkgeversorganisaties en regeldrukwaakhond Actal.

Ook zou het plan een flinke kostenpost betekenen voor de Belastingdienst die voor het elektronisch afgeven van een BGL een kostbaar nieuw systeem zou moeten optuigen.

Papierwerk bespaard

De webmodule wordt nu dus vervangen door modelovereenkomsten, die ook zzp'ers extra papierwerk besparen. Wiebes behaalt daarmee zijn belangrijkste doelen: verlichting van de werkdruk voor de Belastingdienst en geen extra papieren rompslomp voor zzp'ers en freelancers.

Bovendien worden zzp'er en opdrachtgever nu samen verantwoordelijk voor het goed opgeven aan de Belastingdienst van de aard van de arbeidsrelatie. Het voordeel voor opdrachtgevers is dat ze aan de hand van zo'n overeenkomst meerdere zzp'ers kunnen inhuren.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl