Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën wil het tarief voor de vennootschapsbelasting verlagen. Hij wil op die manier de concurrentie aangaan met bijvoorbeeld Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Dat heeft Wiebes gezegd op het jaarcongres van de Nederlandse orde van Belastingadviseurs, meldt het FD. Het Nederlandse tarief van 25 procent is in Europa relatief hoog. Landen als Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk hanteren tarieven van 15 of 18 procent.

Nu de aanpak van belastingontwijking door multinationals internationaal gelijk wordt getrokken, is het volgens Wiebes onontkoombaar om te gaan concurreren op de tarieven. Nederland was tot nu toe een aantrekkelijk vestigingsland vanwege aantrekkelijke constructies die het belastbare bedrag zo laag mogelijk houden.

Die constructies gaan waarschijnlijk verdwijnen nu de aanpak van belastingontwijking internationaal gelijk wordt getrokken. Maar Wiebes ziet multinationals als belangrijke werkgever – 40 procent van de banen komen van multinationals, zo stelt de staatssecretaris. Om de grote bedrijven toch in Nederland te houden, moet het tarief daarom omlaag.

Maar Nederland wordt geen Ierland, dat wel een heel weinig vennootschapsbelasting heft (12,5 procent). Hoe ver het tarief dan wel naar beneden gaat, wilde hij niet zeggen. Wiebes komt op Prinsjesdag met een brief waarin meer details gegeven worden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl