De Nederlandse landbouwsector kan profiteren van de groeiende handelscontacten met Cuba.

Sinds het handelsembargo voor het Caribische eiland van de Verenigde Staten is versoepeld, wakkeren de exportmogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven aan. Vooral voor aardappelen zijn er kansen.

Cuba is vorige maand verkend door een stevige handelsdelegatie van Nederland onder leiding van Lilianne Ploumen, de minister van Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking. Met een export van 107 miljoen euro en import van 120 miljoen euro is Nederland de tweede handelspartner in Europa van Cuba.

Waarbij voorheen vooral handelsagenten in Cuba actief waren, willen Cubaanse bedrijven nu graag rechtstreeks in contact komen met Europese bedrijven. Om Cuba beter op de kaart te zetten organiseert het Ancla Cuba Consult in maart een internationale landbouwbeurs genaamd FIAGROP 2016.

Succesvolle handelsmissie

Een deel van de in totaal 77 bedrijven tellende delegatie met bekende Nederlandse bedrijven als Boskalis en Phillips heeft ook concrete afspraken gemaakt in januari. Zo heeft onder meer Unilever enkele contracten ondertekend. In 2014 maakten Nederland en Cuba afspraken over samenwerking op gebied van onder andere landbouw en logistiek.

De Cubaanse Diamela Koelen-Sosa Faez, die de handelsmissie mede organiseerde, spreekt van een succesvolle missie. "Sinds dat het handelsembargo tussen de VS en Cuba is versoepeld, is er steeds meer mogelijk in Cuba." Zo wordt in Havana, de hoofdstad van Cuba, een nieuwe haven gebouwd, die invoer van onder andere agrarische goederen beter mogelijk moet maken.

Geografische ligging

Volgens Koelen-Sosa Faez heeft Cuba een uitstekende geografische ligging. Met een centrale ligging binnen Noord- en Zuid-Amerika kunnen goederen gemakkelijk aangevoerd en geleverd.

Verder noemt ze het opmerkelijk dat Cubanen momenteel niet aan aardappelen kunnen komen. Vanwege het klimaat kan de aardappel moeilijk worden geteeld en ook de invoer ligt momenteel zo goed als stil. Hierdoor is de aardappel verdwenen van het eiland. Koelen-Sosa Faez: "Voor een land met ruim 11 miljoen inwoners ligt hier een enorme kans voor Nederlandse aardappelexporteurs."

LEES OOK OP BOERENBUSINESS.nl: