Marcel Boekhoorn is van huis uit registeraccountant en begon zijn carrière bij Deloitte & Touche.

Tegenwoordig is hij ondernemer en investeerder. Zijn vermogen wordt geschat op 1,1 miljard euro. Hiermee staat hij op de 19de plaats op de lijst van de rijkste Nederlanders, de Quote 500.

De Nijmegenaar beschikt over een gezonde dosis humor en een vooruitziende blik zo bewijst de naam van zijn eerste BV. Deze vennootschap heet Bowolar, wat staat voor ‘Boekhoorn wordt lachend rijk’.

Als investeerder is Boekhoorn een echte alleseter met zeer uiteenlopende participaties.

Hij verdiende grof geld met de aan en verkoop van Bakker Bart, maar maakte een enorme klapper door hetzelfde trucje uit te halen met Telfort in 2005. Met deze actie zou hij naar schatting 300 miljoen tot een half miljard euro verdiend hebben.

Gratis krant De Pers

Boekhoorn is geen onbekende in medialand. Hij is de eigenaar van de gratis krant De Pers, de derde gratis krant van Nederland. Bovendien bouwde hij in 2008 een belang op in de Telegraaf Media Groep. Op dit belang leed hij echter een verlies.

In oktober van dit jaar werd bekend dat Boekhoorn een schadevergoeding eist van 30 miljoen van investeringsbedrijf Cyrte. Cyrte eeft tevens een belang in TMG en zou ondanks eerdere afspraken weigeren de Boekhoorns TMG aandelen over te nemen.

Lees ook op Business Insider

Tevens kennen we hem als eigenaar van het Ouwehands Dierenpark. Hij kocht de dierentuin in 2000 en vestigde hier zijn kantoor. Hij wist de dierentuin mede door de opnames van de jeugdserie ZOOP weer winstgevend te maken. Zijn dochter, Kim Boekhoorn, speelde overigens nog een bijrol in deze serie (zij speelde Filo Schilt).

Geldschieter NEC

Voor zijn geliefde voetbalclub NEC was Boekhoorn jarenlang een suikeroom. Hij trok zich echter in 2006 terug vanwege veiligheidsredenen als financier van spelerstransfers. Hiermee raakte de voetbalclub uit Nijmegen zijn belangrijkste geldschieter kwijt.

Op de achtergrond zou hij nog steeds actief betrokken zijn bij de club. Tevens zou hij bij bijna alle thuiswedstrijden van NEC te vinden zijn in zijn loge in het stadion.

Belang in Spyker

Boekhoorn zou als liefhebber de eerste Nederlander met een auto van Spyker zijn. Bovendien heeft de miljardair al een belang in de fabrikant van sportwagens. Het belang is volgens gegevens van de AFM zo’n 3,8 procent.

Volgens verschillende bronnen zou Marcel Boekhoorn betrokken zijn bij het nieuwe bod van Spyker op Saab. Boekhoorn zou op 22 december op Schiphol met Spyker-topman Victor Muller en een adviseur gesproken zou hebben over een nieuw voorstel aan Saab-moeder General Motors.

Marcel Boekhoorn is gescheiden en heeft drie kinderen. In 2007 had hij een kortstondige relatie met actrice en playmate Tatjana Simic.