De Duitse conservatieve partij CSU wil de komende dagen overleggen met coalitiepartner CDU over de asielproblematiek. Afhankelijk van de uitkomsten, zal CSU-leider Horst Seehofer aftreden als minister van Binnenlandse Zaken en als partijleider. Dit zei Seehofer in de nacht van zondag op maandag na een urenlang crisisberaad van zijn partij.

Seehofer kondigde zondagavond onverwachts zijn vertrek aan tijdens een vergadering van zijn partij over de asielproblematiek. De partijtop wilde zich hier niet bij neerleggen en probeerde Seehofer op andere gedachten te brengen. Uiteindelijk werd tot deze ,,tussenstap” besloten ,,in de hoop dat we het eens worden”, zei Seehofer na afloop tegen journalisten.

Binnen de CSU is veel tegenstand tegen het asielakkoord dat bondskanselier Angela Merkel vorige week sloot in Brussel. Met name Seehofer is fel tegen. De CDU staat achter het akkoord, maar de partij – die zondag zelf in Berlijn vergaderde over de asielproblematiek – heeft laten weten met de CSU te willen overleggen over de ontstane crisis. Waarschijnlijk spreken de partijen elkaar maandagmiddag in Berlijn.

Behalve regeringspartners, zijn CDU en CSU ook zusterpartijen. Seehofer benadrukte dat zijn partij zowel die samenwerking, als de regering wil voortzetten. Economieminister en CDU-prominent Peter Altmaier zei dit ook te willen. ,,We hebben alles gedaan om bruggen te bouwen en we zullen alles doen om de unie bij elkaar te laten blijven”, zei hij in Berlijn.

Europees akkoord over asielzoekers…met losse eindjes

Van de week kwamen de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel bijeen om zich te buigen over het migratievraagstuk. Daar slaagden ze er in een politiek akkoord te bereiken op een aantal punten, maar niet over het tegengaan van het gereis van asielzoekers door Europa.

Nederland vindt het prima om afspraken met Berlijn te maken over versnelling van het terugnemen van asielzoekers. Omgekeerd geldt namelijk ook dat migranten van wie de procedure eigenlijk in Duitsland zou moeten lopen dan sneller kunnen worden overgedragen. Dat gaat nu vaak stroperig.

Volgens betrokkenen zijn er meer asielzoekers in Nederland van wie de aanvraag volgens de zogeheten Dublinverordening eigenlijk door de Duitsers zou moeten worden behandeld dan andersom.

De andere landen die hun ,,toezegging op politiek niveau" hebben gedaan zijn België, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Litouwen, Letland, Luxemburg, Portugal en Zweden. Met Italië is geen overeenkomst bereikt.