Luister hieronder naar de audioversie van dit artikel


0:00
3:2

Techbedrijf WeTransfer ziet af van zijn beursgang in Amsterdam aanstaande vrijdag vanwege de onrustige marktomstandigheden op de aandelenbeurzen.

De beurskoersen zijn de afgelopen tijd hard gedaald door zorgen bij beleggers over een sterk stijgende rente in de Verenigde Staten tegen de hoge inflatie. Met name techaandelen kregen daardoor rake klappen.

WeTransfer kondigde eerder deze maand aan naar het Damrak te willen. De onderneming met de gelijknamige digitale verstuurdienst van bestanden mikte daarbij op een beurswaarde tot 716 miljoen euro. Met de opbrengst van de plaatsing van nieuwe aandelen wilde WeTransfer verder groeien, bijvoorbeeld door overnames te doen.

WeTransfer heeft ook andere diensten als een online aantekeningenblok en manieren om presentaties te maken. Het bedrijf richt zich vooral op de creatieve sector. De onderneming biedt haar bestandenverstuurdienst gratis aan met reclame, maar heeft ook een abonnementsmodel voor alle diensten samen. Het bedrijf heeft 87 miljoen gebruikers en 387.000 abonnees.

In een verklaring stelt topman Gordon Willoughby van WeTransfer toegewijd te blijven aan het uitvoeren van de strategie en het groeitraject van de onderneming voort te zullen zetten.

Aandelenbeurzen ook donderdag weer in het rood

De aandelenbeurzen in Amsterdam en andere Europese steden zijn donderdag met forse verliezen geopend. De verkoopgolf volgt op duidelijke aanwijzingen dat de Amerikaanse Federal Reserve de rente in maart wil verhogen. Hoge rentes maken aandelen relatief onaantrekkelijk doordat veiliger beschouwde obligaties weer meer opleveren.

In maart wordt de rente naar verwachting met een kwart procentpunt verhoogd. Het zou de eerste renteverhoging van de Amerikaanse centrale bank zijn sinds december 2018. De Fed gaf ook aan te zullen stoppen met het opkopen van obligaties, een stimuleringsmaatregel die de rentes ook laag houdt.

De AEX-index koerste na enkele minuten handelen 1,5 procent lager op 740,51 punten. De MidKap zakte 1 procent tot 1.036,74 punten. In Frankfurt, Parijs en Londen gingen de beurzen tot 1,4 procent omlaag.

Biotechnoloog Galapagos won ruim 10 procent. Het bedrijf heeft de ervaren Paul Stoffels aangesteld als topman. De Belg komt over van Johnson & Johnson, een van 's werelds grootste medische bedrijven. Hij gaf leiding aan alle onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten bij het Amerikaanse concern, dat onder andere bekend is van een coronavaccin.

Galapagos was ooit een beurslieveling dankzij zijn veelbelovende medicijn filgotinib tegen reumatoïde artritis, maar verloor afgelopen jaren fors na tegenvallers bij de goedkeuring van het middel in de VS.

LEES OOK: Dit zijn 2 scenario’s voor de beurs in de komende maanden: Amerikaanse centrale bank speelt beslissende rol