Ik heb een aantal vrienden die ik charismatisch zou noemen. De rest is wel heel aardig of grappig, maar echt charisma hebben ze niet.

Het punt is dat ik niet precies kan zeggen hoe ik dat onderscheid maak. Het gaat op intuïtie.

Maar een team onderzoekers van de Universiteit van Toronto heeft een verrassend simpele methode ontworpen om de hoeveelheid charisma vast te stellen.

Volgens hun paper, dat in het Journal of Personality and Social Psychology is gepubliceerd, kunnen je antwoorden op deze zes stellingen duidelijk maken hoe charismatisch je bent. Je moet jezelf per stelling een getal van 1 tot 5 geven.

Ik ben iemand die …

  1. duidelijk aanwezig is in een ruimte
  2. in staat is andere mensen te beïnvloeden
  3. weet hoe een groep te leiden
  4. mensen op hun gemak kan stellen
  5. veel naar mensen lacht
  6. met iedereen overweg kan

Deel je totaalscore nu door zes en je hebt je gemiddelde charismascore. Als je hoger scoort dan 3,7, ben je volgens de onderzoekers charismatischer dan gemiddeld.

De stellingen zijn ontwikkeld op basis van meerdere onderzoeken met in totaal bijna duizend deelnemers.

De onderzoekers vroegen de deelnemers om zichzelf te beoordelen op basis van een serie kwaliteiten die worden toegeschreven aan charismatische mensen en kwamen tot de conclusie dat charisma neerkomt op twee belangrijke factoren: invloed (leiderschapskwaliteiten en sterke aanwezigheid) en vriendelijkheid (aardig en benaderbaar zijn). In de stellingen hierboven gaat de bovenste helft over invloed en de onderste helft over vriendelijkheid.

Beoordelen van eigen charisma werkt

Een van de meest opvallende uitkomsten van het onderzoek is dat hoe mensen zichzelf beoordelen sterk overeenkomt met de indruk die andere mensen hebben. En dat is lang niet altijd het geval bij het beoordelen van persoonlijkheid en gedrag.

De onderzoekers van de Universiteit van Toronto zijn niet de eersten die een methode hebben ontwikkeld om de hoeveelheid charisma vast te stellen. Ik heb eerder al eens geschreven over het werk van John Antonakis en zijn collega's die groepen managers leren hoe ze charismatischer kunnen worden op hun werk.

Wat dit onderzoek anders maakt is dat het kijkt naar charisma van alle soorten mensen, terwijl de meeste andere onderzoeken zich vooral richten op charisma bij leiders. Dit onderzoek gebruikt ook minder maatstaven om charisma vast te stellen.

Net als met de meeste persoonlijkheidsonderzoeken moet je niet in paniek raken als je lager scoort op het gebied van charisma dan je zou willen. Er zijn vele manieren om charismatischer te worden, van het oefenen van het lezen van emoties bij anderen tot het gebruiken van woorden die mensen raken.

LEES OOK: 10 typische gedragstrekjes die bepalen hoe anderen over je denken