Het is misschien wat lastig om de cirkel “je bevindt je hier” te vinden op deze kaart, maar de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA heeft deze week de beste en meest volledige kaart van ons melkwegstelsel ooit uitgebracht.
De kaart is gebaseerd op de laatste gegevens van de de Gaia-missie van ESA, die was bedoeld om de grootste en meest nauwkeurige driedimensionale kaart te maken van onze Melkweg.En het resultaat is geweldig.Met de laatste gegevens is de positie van bijna 1,7 miljard sterren bekend. Door de locatie, helderheid en details over de sterren in ons melkwegstelsel te beschrijven helpt Gaia ons te begrijpen waar en hoe ons zonnestelsel past in het grotere geheel.

“Gaia helpt ons aan een grote stap voorwaarts in ons begrip van het universum op alle kosmische schalen”, zegt een wetenschapper Timo Prusti die voor ESA aan het Gaia-project werkt in een persbericht over de nieuwe kaart. “Zelfs in de buurt van de zon, het deel van het heelal dat we het beste kennen, onthult Gaia nieuwe en opwindende details.”

Met de gegevens van Gaia krijgen we een ongekende hoeveelheid gedetailleerde informatie over de sterren in onze Melkweg. Van bijna 1,7 miljard sterren is de positie en helderheid bekend en van ruim een miljard daarvan ook de  kleur, bewegingsindicatoren en hun dichtheid. De dataset geeft ook eerdere nog onbekende informatie over asteroïden in ons zonnestelsel.

Zelfs het interstellaire stof waar de Melkweg mee gevuld is is te bekijken.

Gaia_the_Galactic_census_takes_shape

Foto: De kaarten laten de helderheid en kleur zien van de sterren (boven), de dichtheid (midden) en het interstellaire stof waarmee de Melkweg gevuld is (onder). Bron: ESA/Gaia/DPAC

De ruimtetelescoop Gaia werd in december 2013 gelanceerd en begon het jaar daarna met wetenschappelijke activiteiten. De ook al indrukwekkende eerste dataset die Gaia in 2016 publiceerde identificeerde meer dan een miljoen sterren, maar had maar van 2 miljoen sterren meer gedetailleerde informatie zoals de afstand en beweging.

De nieuwe informatie is veel nauwkeuriger en uitgebreider.

"De nieuwe data van Gaia zijn zo uitgebreid dat de resultaten ons echt omver bliezen", zegt Antonella Vallenari van het Astronomisch Observatorium in het Italiaanse Padua in het persbericht.

Gaia heeft 14.099 asteroïden gelokaliseerd in ons zonnestelsel. De banen van de 200 meest heldere zijn te zien in een animatie van de ESA.

Alles wat de telescoop tot nu toe heeft waargenomen en opgeslagen zal uiteindelijk leiden tot een complete 3D-kaart van onze Melkweg, waardoor we de structuur en de evolutie ervan veel beter gaan begrijpen. Je kan al een aantal 360 graden-filmpjes en virtual reality-impressies bekijken die zijn gemaakt op basis van het materiaal van de ESA.

Volgens het persbericht over de nieuwe data worden er belangrijke nieuwe ontdekkingen verwacht nadat wetenschappers de tijd hebben gehad om de data nader te bestuderen.

Gaia zal de komende jaren doorgaan met het verzamelen en vrijgeven van nieuwe informatie over de naar schatting 100 miljard sterren in ons melkwegstelsel. De ruimtetelescoop zal waarschijnlijk tot eind 2020 operationeel blijven.