Het ziekteverzuim onder werknemers stijgt dit jaar tot boven de 5 procent, met name als gevolg van aan werk gerelateerde psychische klachten. Ook neemt de verzuimduur toe.

Dat meldt verzekeraar Nationale-Nederlanden (NN) bij de publicatie van zijn trendrapport over ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid. De verzekeraar roept werkgevers op om meer te doen aan preventie.

Met name in de horeca stijgt het ziekteverzuim, merkt NN. In die sector lag het aantal nieuwe ziekmeldingen in het derde kwartaal van dit jaar 12 procent hoger dat in dezelfde periode vorig jaar. Ook in de gezondheidssector bleef het verzuim dit jaar hoog, ver boven het landelijk gemiddelde.

Ziekteverzuim op hoogste niveau sinds 2002

Het is voor het eerst in twintig jaar dat de grens van 5 procent wordt overtroffen.

In 2002 was dat voor het laatst. Toen werd de Wet verbetering poortwachter ingevoerd, waardoor werkgevers verantwoordelijk werden voor de re-integratie van zieke werknemers. Als gevolg daarvan nam het ziekteverzuim af, zegt Igno Schings, directeur collectieve inkomensverzekeringen bij NN, in het trendrapport.

"Nu, twintig jaar later, roepen wij werkgevers op om opnieuw meer aandacht aan de werknemer te besteden om ziekteverzuim te voorkomen en zo de dreigende burn-outgolf te reduceren", aldus Schings.

Ongeveer de helft van de werkgevers geeft al aan dat werknemers langdurig verzuimen vanwege mentale klachten die te maken hebben met hun werk. Een ongeveer even zo grote groep geeft tegelijkertijd aan dat zij zich zorgen maken over hun bedrijf als gevolg van personeelstekorten.

Door de krappe arbeidsmarkt neemt de werkdruk onder werknemers toe. Onder meer daarom verwacht NN dat het psychisch verzuim verder zal toenemen.

In onderstaande grafiek is te zien dat zowel de werkdruk, burn-outklachten en de emotionele belasting onder werknemers toeneemt. Het aantal werknemers dat last had van burn-outklachten steeg van 14,4 procent in 2014 tot 17,3 procent in 2021.

Trend in werkdruk, burn-outklachten en emotionele belasting (Bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2021 van TNO/CBS).
Trend in werkdruk, burn-outklachten en emotionele belasting (Bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2021 van TNO/CBS).

Lees ook: Dreigende burn-out: 1 op 7 werknemers zit in gevarenzone door hoge werkstress

Ziekteverzuim kost Nederland ruim 18 miljard euro

Het is volgens de verzekeraar daarom belangrijk dat werkgevers het gesprek aangaan met hun personeel. Zo blijken er grote verschillen te zijn tussen de ervaringen van werkgevers en werknemers. Vier op de tien werknemers geeft bijvoorbeeld aan dat de werkgever zich niet verantwoordelijk voelt voor hun mentale gezondheid, tegen negen op de tien werkgevers.

NN berekende eerder al dat ziekteverzuim de Nederlandse economie vorig jaar ruim 18 miljard euro kostte. Dat kwam onder meer door corona, waardoor mensen vaker en langer verzuimden.

Ook toen riep de verzekeraar werkgevers op na te denken over manieren om te zorgen dat werknemers minder werkstress ervaren.

LEES OOK: Werkgever wil dat hybride thuiswerker meer naar kantoor komt vanwege dreigende recessie